You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Chia semenke – upotreba u ishrani i lekovitost

Chia semenke – upotreba u ishrani i lekovitost

Čia (Salvia hispanica) je jednogodišnja biljka poreklom iz Meksika i Gvatemale. Čia, chia ili čija semenke su jestivi deo ove biljke i veruje se da su korišćene u ishrani Asteka i Maja. Ovi narodi su koristili čia semenke za religijske obrede, ali i u medicinske svrhe.

Sama reč chia na jeziku Maja znači snaga, pa su ove semenke korišćene kao energetski podsticaj organizmu.

Chia semenke - upotreba u ishrani i lekovitost

Zdravstvene prednosti čia semenki

Čia (čija) semenke su bogat izvor omega 3 masnih kiselina, vitamina, minerala, proteina, antioksidanasa, vlakana i ugljenih hidrata. Neke zanimljive činjenice su da čia semenke sadrže 6 puta više kalcijuma od mleka, 7 puta više vitamina C od narandže, 3 puta više gvožđa od spanaća i 8 puta više omega 3 masnih kiselina od lososa.  Zahvaljujući svim ovim korisnim sastojcima, čia semenke se mogu koristiti za prevenciju i za lečenje raznih zdravstvenih problema.

1. Poboljšavaju probavu. Čia semenke sadrže velike količine vlakana, pa povoljno utiču na rad creva i leče sve bolesti probavnog trakta. Redovno konzumiranje čia semenki sprečava pojavu raka debelog creva.

2. Jačaju mozak i srce. Zahvaljujući velikim količinama omega 3 masnih kiselina, čia semenke su dobre za zdravlje srca i mozga.

3. Regulišu nivo holesterola. Čia semenke sadrže polinezasićene masne kiseline koje održavaju optimalni nivo holesterola u krvi, odnosno snižavaju loš holesterol i trigliceride. Naročito su važne omega 3 i omega 6 masne kiseline.

4. Regulišu nivo šećera u krvi. Čia semenke su veoma dobre za dijabetičare jer regulišu nivo šećera u krvi. Smatra se da su ove semenke prirodni lek za dijabetes tipa 2.

5. Daju energiju. Čia semenke utiču na rad mišića i obezbeđuju energiju, snagu i izdržljivost, pa se naročito preporučuju sportistima. Takođe, ukoliko se osećate slabo i malaksalo, ove semenke će vam pomoći da veoma brzo povratite energiju. Čia semenke sadrže više proteina od bilo kog drugog semena ili orašastih plodova.

6. Pomažu kod mršavljenja. Čia semenke pružaju osećaj sitosti i smanjuju apetit. Takođe, ubrzavaju metabolizam i aktiviraju glukogen koji je važan za sagorevanje masti.

7. Sprečavaju dehidraciju. Ove semenke imaju veliku moć apsorpcije i pomažu da organizam sačuva elektrolite, usled znojenja i velikih fizičkih napora.

8. Poboljšavaju san. Čia semenke sadrže triptofan, aminokiselinu koja poboljšava san i podiže raspoloženje.

9. Jačaju kosti i zube. Zahvaljujući velikoj količini kalcijuma koji sadrže, čia semenke čuvaju zdravlje zuba i kostiju i sprečavaju nastanak osteoporoze.

10. Zdravlje kose i noktiju. Čia semenke su bogat izvor proteina (20%) koji su neophodni za zaštitu korena dlake i noktiju.

Način upotrebe čia semenki

Čia semenke možete jesti same, jer imaju veoma prijatan i blag ukus. Takođe, ove semenke se mogu kombinovati i sa drugim namirnicama jer im neće promeniti ukus, ali će povećati hranljivost. Čia semenke možete staviti u blender i koristiti za neki smoothie ili šejk, a možete ih dodati i u neku laganu vitaminsku salatu ili čorbu od povrća. Kada potopite čia semenke u vodu na 15 minuta one mogu da narastu 10 puta više od uobičajene veličine. Potopljeno seme čie naziva se još i čia gel i može se koristiti kao zamena za jaja u pravljenju palačinki. Možete ih potopiti i u kokosovo mleko, sok ili jogurt. Ako ih još izblendujete sa ananasom i bademom, možete dobiti ukusnu i zdravu poslasticu. Takođe, možete da sameljete čia semenke, da ih dodate u obično brašno i da pečete hleb, pecivo i kolače.

Preporučena količina čia semenki je jedna kašika dnevno. Veće količine mogu preopteretiti stomak. One su jako bogate vlaknima pa ih uvek koristite sa puno vode.

Čia semenke se preporučuju i trudnicama, dojiljama i deci. Pošto pomažu u obnavljanju tkiva, ove semenke mogu pomoći onima koji su imali neke povrede i bodibilderima koji naporno treniraju.

Gde kupiti chia seme i koja je cena?

Chia semenke ćete moći uskoro da kupite u našoj internet prodavnici zdravih proizvoda koju otvaramo. Prijavite se besplatno na našu mailing listu da dobijete obaveštenje čim krene prodaja i specijalne popuste na proizvode za najbolju cenu.