You are here: Home » Biljni čajevi » Hajdučka trava čaj – prednosti i priprema

Hajdučka trava čaj – prednosti i priprema

Hajdučka trava je već duže vreme poznata po svojim lekovitim svojstvima koja izazivaju znojenje i sprečavaju groznicu. Hajdučka trava je biljka koja uglavnom raste u divljini na severnoj hemisferi. Možda vam je poznata pod nekim od svojih drugih naziva: zapadna hajdučka trava, hajdučica, stolisnik, kunica, romanika, sporiš, ili po svom latinskom nazivu Achillea millefolium.

Hajdučka trava ima peraste listove i cvetove boje lavande ili čisto-bele boje. Latinsko ime dolazi iz grčke mitologije: prema nekim legendama, legendarni Ahil koristio je tinkturu hajdučke trave po celom telu da bi postao neranjiv na strele i da bi izlečio rane ostalih boraca.

Svojstva čaja od hajdučke trave

Pored mitologije koja ga okružuje, čaj od hajdučke trave je, zapravo, veoma cenjen medicinski tretman, sa vidljivim efektima na zdravstvenom sistemu čoveka. Glavni sastojci ovog čaja su: gorke materije, hamazuleni, proazuleni, saponini, tanini i masne kiseline.

Zahvaljujući visokom nivou saponina, čaj od hajdučke trave je poznat kao veoma jak dijaforetik, jer u stanju je da proširi zidove koronarnih arterija i da normalizuje lošu cirkulaciju. Takođe, koristi se za lečenje bolova posle porođaja i lošeg holesterola.

Za šta je dobar čaj od hajdučke trave?

Nedavne studije su pokazale da čaj od hajdučke trave, kada se uzima u skladu sa instrukcijama, ima pravi efekat na vaše opšte zdravlje i može da leči niz bolesti. Možete videti da je čaj od hajdučke trave veoma koristan u slučaju da patite od sledećih stanja:

– Od groznica i prehlada. Čaj deluje tako što izaziva znojenje i sprečava infekcije.
– Od gubitka apetita, grčeva u stomaku, nadimanja, enteritisa i gastritisa.
– Od problema sa žučnom kesom, lošeg funkcionisanja jetre, unutrašnje hemoragije (naročito pluća).
– Od upale i menstrualnih bolova.

hajducka trava caj priprema

Hajdučka trava čaj za želudac

Hajdučka trava u sebi ima gorke sastojki koji deluju na sluzokožu želuca, što se dalje manifestuju većim izlučivanjem želudačnog soka i povećanjem apetita.
Pored ovoga, čaj od ove lekovite i čudesne biljke pomaže kod gastritisa i raznih grčeva u stomaku.

Hajdučka trava čaj za menstruaciju

Ukoliko imate bolne menstruacije i obilna krvarenja razmislite o tome da probate čaj od hajdučke trave za taj problem. Takodje, i ako imate neredovne menstruacije ili grčeve i tu vam može pomoć i vratiti ciklus u normalu. Pored stabilizovanja menstruacija, odličan je i za tegobe u menopauzi. Za žene u menopauzi preporučuje se da ga ispijaju 2 puta dnevno.

Hajdučka trava čaj za jetru

Jedan od najboljih čajeva kada je u pitanju zdravlje jetre je upravo ovaj. Može se piti u kombinaciji sa ostalim čajevima koji su dobri za normalno funkcionisanje jetre.

Kako napraviti napitak od hajdučke trave?

Kada pripremate napitak od hajdučke trave, treba da proverite da li koristite odgovarajuće sastojke. Koristite kašičicu sušenih ili sveže ubranih biljaka za svaku šolju čaja koju želite da napravite, dodajte ključalu vodu i čekajte 5 minuta da bi biljka pustila svoja lekovita svojstva. Možete piti i topao i hladan čaj. Međutim, nemojte uzimati više od dve šolje čaja dnevno, kako bi se izbegle komplikacije.

Neželjeni efekti

Kada se uzima pravilno, čaj od hajdučke trave nema neželjenih efekata uopšte. Međutim, pokazano je da je usled uzimanja velikih doza koža pacijenata postala osetljiva na svetlost. Ako uzimate čaj od hajdučke trave duže vreme i ne osećate da vam se zdravlje poboljšava, već pogoršava, razgovarajte sa stručnjakom što pre!

Kontraindikacije čaja

Ne preporučuje se u trudnoći, pa ga ne uzimajte ako ste trudni ili ako dojite. Takođe, deca i pacijenti koji pate od ozbiljnih problema digestivnog trakta trebalo bi da izbegavaju ovaj čaj po svaku cenu. Ako se pripremate za operaciju ili ako koristite razređivače krvi i antikoagulanse, možda ćete želeti da odložite tretman baziran na čaju od hajdučke trave što je više moguće.

U cilju prikupljanja više informacija, razgovarajte sa stručnjakom. Kada budete imali odobrenje da počnete da pijete ovaj čaj, probajte ga i uživajte u divnim blagodetima čaja od hajdučke trave!