You are here: Home » Zdravlje » Hashimoto sindrom – simptomi i lečenje

Hashimoto sindrom – simptomi i lečenje

Hašimoto (Hashimoto) sindrom je bolest u kojoj imuni sistem stvara antitela koja napadaju štitnu, odnosno tiroidnu žlezdu, pa se ova bolest naziva još i hashimoto tiroidis. Dakle, reč je o autoimunoj bolesti, a uzroci mogu biti različiti, od naslednih faktora pa do virusa i bakterija.

Takođe, jedan od uzroka ove bolesti može biti i stres, zato što prilikom jakog stresa imuni sistem pogrešno locira uzročnika stresa u štitnoj žlezdi pa je napada. Na taj način dolazi do upale štitnjače i njena funkcija slabi. Ovu bolest je još davne 1912. godine opisao naučnik Hakar Hašimoto iz Japana, pa po njemu bolest i nosi naziv. Stručni naziv za manjak aktivnosti štitnjače je hipotireoza.

Hashimoto sindrom - simptomi i lecenje

Simptomi hašimoto sindroma

Simptomi hašimoto sindroma se teže otkrivaju, jer vremenom se oboleli naviknu na njih i prihvate ih kao sastavni deo života. Ovi simptomi se razlikuju od osobe do osobe.

Ipak, glavni simptomi su hronični umor i iscrpljenost, nedostatak volje, zatvor, povišen holesterol, dobitak kilograma, glavobolje, usporen rad srca itd. Od psihičkih simptoma najčešći su depresija, nervoza, napadi panike, loše pamćenje i koncentracija. Ako imate neke od ovih simptoma, obavezno pregledajte štitnu žlezdu. Hašimoto sindrom se najčešće javlja kod žena u srednjim godinama, ali to nije pravilo.

Lečenje hašimoto sindroma

Pre svega, potrebno je da pregledate hormone štitne žlezde, da uradite ultrazvuk, skener i magnetnu rezonancu, kao i biopsiju tkiva iz štitnjače. Na taj način utvrdiće se veličina štitnjače i odrediće se odgovarajuća terapija. U toku terapije potrebno je da redovno idete na kontrole, a lečenje hormonima uglavnom traje doživotno.

Uz svaku terapiju neophodno je da korigujete i ishranu. Pre svega, važno je da jedete što više namirnica koje su bogate jodom, kao što su morske alge, morske ribe, dagnje, riblje ulje, jastog i jodirana so. Jedite što više voća i povrća, a beli hleb zamenite integralnim. Jedite žitarice od celog zrna i uvek birajte mlečne proizvode sa niskim procentom masti. Meso spremajte sa veoma malo ulja, a trudite se da što više jedete belo pileće ili ćureće meso. Izbegavajte slatkiše i grickalice, alkohol i gazirana pića. Pijte 2-3 litra tečnosti dnevno i uvek se opredelite za vodu, limunadu ili neki biljni čaj.

Pored adekvatne terapije i odgovarajuće ishrane, postoje i razni prirodni lekovi koji mogu biti veoma efikasni u borbi protiv hašimoto sindroma.

Prirodno lečenje hašimoto sindroma

Tinktura od oraha. Da biste napravili ovu tinkturu potrebno je da izručite 10 zelenih oraha u staklenu teglu i da ih prelijete sa 50-procentnim alkoholom. Poklopite i pustite da odstoji 2 dana, a nakon toga procedite. Dodajte ovoj mešavini sok od 1 limuna i vaša tinktura od oraha je gotova. Što se tiče načina upotrebe, potrebno je da prvog dana stavite 1 kap ove tinkture u ½ čaše vode i da popijete na prazan stomak. Drugog dana ponovite isto, ali stavite 2 kapi tinkture u ½ čaše vode, trećeg dana stavite 3 kapi tinkture, četvrtog dana 4, petog dana 5 kapi, a šestog dana stavite 2 kašičice tinkture u jednu čašu tople vode. Ukoliko imate više od 68 kg stavite 2,5 kašičice na jednu čašu vode. Pustite da odstoji petnaestak minuta a onda popijte lek. Nakon ove šestodnevne kure, potrebno je da jednom nedeljno pijete po 2 kašičice ove tinkture razblažene u 2 dl tople vode. Ipak, pre nego što počnete da koristite tinkturu od oraha za lečenje štitne žlezde, posavetujte se sa svojim lekarom.

Još jedan od načina na koji se može napraviti prirodni lek za štitnu žlezdu od oraha jeste da uzmete 40 mladih oraha, da ih zasečete i stavite u staklenu posudu, a onda ih prelijte sa 2 dl komove rakije i dodajte malo šećera. Ostavite da stoji na suncu 6 nedelja, a zatim naspite u flaše. Pijte svako jutro jednu čašicu ovog prirodnog leka na prazan stomak.

Čajna mešavina. Još jedan od recepata za lečenje hašimoto sindroma i štitne žlezde uopšte jeste čaj koji možete napraviti od nekoliko lekovitih trava. Potrebno vam je 3g kantariona, 3g lista žalfije, 3g trave pelina i 5g istucane bobice smreke. Pomešajte ove trave uveče i prelijte ih sa litrom vode i pustite da mešavina stoji do jutra. Tada dodajte 1 kašiku meda i stavite na ringlu da vri oko 5 minuta, a zatim procedite. Pijte ujutru jednu polovinu čaja, a uveče pre spavanja drugu.

Pored ovih prirodnih lekova za štitnu žlezdu, dobro je da stavljate svako veče i obloge od belog luka i ricinusovog ulja na predeo grla. Takođe, preporučuje se da 5 jutara zaredom ispijate koktel koji možete napraviti od 1 litra vode, 2 isceđena limuna i 1 supene kašike nerafinisane soli.

Takođe, pijte tinkture na bazi lekovitog bilja koje će pomoći u izbacivanju toksina i svih štetnih materija iz organizma, a preporučuje se i da pijete što više sokova od sveže ceđenog voća. Na taj način, ojačaćete imuni sistem, poboljšaćete cirkulaciju i detoksikovati organizam, a sve to su delovi celokupnog programa lečenja ove bolesti.