You are here: Home » Zdravlje » Hladna stopala i šake – uzrok i lečenje

Hladna stopala i šake – uzrok i lečenje

Hladne ruke i noge (tačnije, stopala i šake) često ukazuju na problem sa cirkulacijom, ali to nije uvek slučaj i mogu biti simptom drugih bolesti. Koža sadrži izvesne termoreceptore koji regulišu toplotu organizma i njegovu reakciju na spoljnu temperaturu. To se odvija otvaranjem i zatvaranjem kapilara. Organizam ume sam da se izbori sa viškom toplote. Kada taj proces nedovoljno dobro funkcioniše, dolazi do preterano hladnih stopala ili šaka, uz dodatne simptome bledila, crvenila i modrosti. Ovo se često događa ljudima koji su pod stresom i onima koji puše. Stres je zaslužan za pojačavanje adrenalina, koji utiče na sužavanje krvnih sudova, pa samim tim i na cirkulaciju.

Hladna stopala i šake - uzrok i lečenje

Slaba cirkulacija nije redak problem i od nje često pate starije osobe. Onda kada hladne ruke i noge nisu jedini simptom, one mogu biti deo drugih bolesti, neuropatskih ili endokrinih. Osobe koje imaju problema sa holesterolom, takođe, mogu imati problem hladnih stopala i šaka. Pacijenti sa cerebralnom paralizom, dijabetesom, distrofijom mišića i artritisom se skoro uvek žale na sipmptom hladnihekstremiteta. Ovaj simptom se može javiti i prilikom pijenja nekih lekova. Pacijenti sa anemijom, pored hladnih ekstremiteta, imaju simptome poput glavobolje i malaksalosti. Hipotireodizam usporava metabolizam i jedan od simptoma su upravo hladne šake i stopala.

Trudnice često imaju ovaj problem, kao i pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom.

Simptomi slabe cirkulacije

Simptomi koji ukazuju na to da imate slabu cirkulaciju su, pored hladnih stopala i ruku, tup bol i grčevi u listovima koji se javljaju posle hodanja, trnjenje šaka i stopala, bledilo ili plavilo kože, smanjena maljavost nožnih estremiteta i smanjeno znojenje.

Lečenje zdravom ishranom

Beli luk, crno vino, maslinovo ulje, kim, paprika, đumbir, ruzmarin, cimet, bobičasto voće, agrumi, semenke bundeve (zbog vitamina E), plava riba i orašasti plodovi poznate su biljke koje utiču na cirkulaciju organizma.

Takođe, lekovito bilje koje se preporučuje pacijentima koji imaju probleme sa cirkulacijom je: ginko biloba, divlji kesten, ulje eukaliptusa i beli glog (konzumirati ga u obliku čaja). Hladnim stopalima i šakama pogoduju i kreme na bazi nevena. Veštački unos minerala (kalcijuma i magnezijuma) i vitamina E se, isto tako, preporučuje.

Recepti za slabu cirkulaciju

Čaj od maslačka za hladna stopala. Pomešati 30 gr korena i listova maslačka i kuvati ih u 2 dcl vode. Čaj treba piti 3 puta dnevno, ali može se koristiti i kao obloga (za šake i stopala).

Tinktura od belog gloga za bolju cirkulaciju. 2 kašike sušenog cveta gloga izmešati sa 80 ml alkohola (30%). Nakon što odstoji 2 nedelje, tinkturu koristiti tako što 15 ml razblažite u čaši vode ili soka. Piti 3 puta dnevno.

Sirup od belog luka za bolju cirkulaciju. 2 čena belog luka pomešajte sa 100 gr šećera u 1 čaši vode. Konzumirajte 2 velike supene kašike dnevno.

Kućne terapije za smanjenje hladnoće u stopalima i šakama

Terapija vodom. Stopala potopite u lavor tople vode. U lavor uspite 1 kašiku suve i 2 kašike sveže majčine dušice, kao nekoliko kašičica đumbira u prahu.

Obloge. Vrelu oblogu staviti na šake i ruke na 3 minuta, pa hladnu oblogu na 1 minut. Ponoviti proces još nekoliko puta tako da terapiju završite sa hladnom oblogom.

Aroma masaža. 3 kapi ulja ruzmarina, crni biber i 1 kašiku ugrejanog maslinovog ulja izmešati, pa umasiravati na stopala i šake. Ovo ne bi trebalo raditi ukoliko ste trudnica (do 20. nedelje trudnoće).

Vežbe za cirkulaciju nogu. Trčite ili šetajte pola sata. svakodnevno.

Duboko disanje za cirkulaciju. Duboko udišite i izdišite vazduh u mirnoj atmosferi. Pravilno disanje je veoma važno za dotok kiseonika u krv.

Prevencija

  • Izbegavati hladnoću, toplo se oblačiti;
  • Prestati sa pušenjem;
  • Neophodna je fizička aktivnost;
  • Kontrolišite krvni pritisak i holesterol u krvi;
  • Pijte tople napitke;
  • Izbegavajte kafu.