You are here: Home » Blog » Kako izazvati menstruaciju prirodnim putem

Kako izazvati menstruaciju prirodnim putem

Menstruacija se javlja 14-15 dana nakon ovulacije i ona se, svakako, ne može sprečiti, ali može se preduhitriti i ranije izazvati. Takođe, menstruacija može kasniti, pa je i tada potrebno izazvati je. Koji god da je od ova dva razloga u pitanju, najbolje je obratiti se ginekologu. Postoje brojni lekovi koji izazivaju menstruaciju jer sadrže didrogesteron. Takođe, postoje injekcije koje se ubrizgavaju 4 dana zaredom.

Ukoliko ipak želite pokušati prirodan način izazivanja menstruacije, postoje brojni saveti za to.

Kako izazvati menstruaciju prirodnim putem

Kako izazvati menstruaciju prirodnim putem?

Vitamin C. Poznato je da velike doze vitamina C utiču na izazivanje menstruacije. Probajte sa 3000 mg na dan, nekoliko dana zaredom

Čaj od đumbira. Čaj od đumbira se priprema tako što 1 kašičicu rendanog đumbira prelijete sa ključalom vodom, pa ostavite da odstoji 15 minuta. Pijte ga u većim količinama.

Sok od smokvi i sok od papaje. Prirodni sok od smokvi ili papaje konzumirajte nekoliko puta dnevno.

Čaj od žalfije. Čaj od žalfije pripremite na uobičajen način: 1 kašičicu sveže ili suve žalfije prelijte ključalom vodom. Nakon što odstoji pola sata, procedite, pa popijte. Piti čaj 3 puta dnevno 3 nedelje. Zatim sledi 1 nedelja pauze, pa ponoviti turu. Ne pijte čaj u toku menstruacije.

Mešavina čajeva . Izmešajte po 1 kašičicu sušene valerijane, kamilice, hajdučke trave, macine trave i kantariona (možete dodati i neven, virak ili koprivu). Miks čajeva prelijte litrom ključale vode i pijte 2 šolje dnevno, nakon 2 dnevna obroka.

Vino od rusomače. Vino od rusomače se priprema tako što 2 kašičice sušene biljke prelijete sa ¼ l belog vina (suvog), prethodno zagrejanog (ali ne da provri). Kada vino odstoji 10 minuta, procedite i popijte pola napitka odmah (ukoliko je jutro). Drugu polovinu popijte uveče. Kada budete pili drugu dnevnu turu, zagrejte napitak.

Konopljika.  Drugi nazivi za konopljuku su divlji biber i drvo čednosti. Konopljika snižava prolaktin u krvi, a to direktno utiče na rad hipofize, što indirektno utiče na hormone, ravnotežu hormona i ciklus. Treba imati u vidu da sledeći recept pomaže samo ukoliko ga spremate nekoliko meseci zaredom. Konopljiku je najbolje pripremati u vidu čaja: 1 punu kašiku konopljike prelijte sa 2 dcl proključale vode. Pijte dva puta dnevno, 6 meseci.

Ovas. Ovas potpomaže ispravnom funkcionisanju štitne žlezde. Ponekad je štitna žlezda ta koja izaziva probleme sa neredovnim mentrualnim ciklusom. Napravite napitak od ovsa na sledeći način: 1 kg ovsa u celom zrnu skuvajte u 3 l vode. Zasladite napitak medom i pijte ga nekolko puta dnevno.

Rastavić. Čaj od rastavića ima široku upotrebu. Savetujemo da ga pripremite na sledeći način: 5 kašika biljke prelijte sa 1 l ključale vode. Ostavite da odstoji 30 minuta. Čaj pijte pre svakog obroka.

Virak. Virak je biljka za koju se kaže da je čuvar ženskog zdravlja. Koristi se u lečenju različitih “ženskih” problema, među kojima je i menstrualno kašnjenje. Dokaz za to je da čuvene “Femisan A” kapi upravo sadrže ovu biljku. Čaj od viraka se priprema tako što se pomešaju 1  kašičica biljke i 1 šolja proključale vode. Nakon 10 minuta čaj treba popiti, u manjim gutljajima. To činiti 2 puta dnevno.

Ljutovnica. Lekoviti cvet  ljutovnice (drugi nazivi su verbena i železarka) se priprema u vidu čaja. Jednu kašičicu ljutovnice prelijte ključalom vodom. Nakon 10 minuta, procedite. Pijte čaj  maksimum 3 puta dnevno.

Koren angelike. Koren biljke angelika (drugi nazivi su andjeoski koren, andjeosko drvo, kravojac, divlja pirevina, siriš, šiviz) može regulisati menstruaciju ukoliko ga konzumirate nekoliko puta dnevno, u vidu čaja. Pripremite ga tako što ćete naseckati 15 gr korena i preliti ga sa 3 dcl proključale vode.

Peršunov list. Čaj od peršuna se pravi tako što 30 g svežeg lista prelijete 1 litrom ključale vode, a nakon što malo odstoji procedite i pijete 3 puta dnevno pre obroka.