You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Kokosov orah – kako se otvara i kako se jede

Kokosov orah – kako se otvara i kako se jede

Kokosov orah je plod kokosove palme koja raste u tropskim predelima. Ima jajast oblik i braon ljusku sa sitnim dlačicama. Kokosov orah je sa spoljne strane pokriven tvrdom korom, zbog čega ljudi uglavnom kupuju gotove proizvode od kokosa, dok je svež kokos najmanje zastupljen u ishrani.

Proizvodi od kokosa se svakodnevno koriste za spremanje raznih torti i kolača. To može biti rendani kokos, kokosove mrvice, kokosovo ulje, kokosovo brašno ili mleko od kokosa.

Kokosov orah - kako se otvara i kako se jede

Kako se otvara kokosov orah?

U unutrašnjosti kokosovog oraha nalaze se kokosovo meso i kokosova voda. Da biste jeli kokosov orah treba iz njega da izbacite kokosovu vodu pre nego što ga u potpunosti otvorite. Oštriju stranu kokosovog oraha okrenite na dole, a zatim ćete na dnu oble strane kokosa videti tri udubljenja na kojima je kora najmekša. Ta mesta probušite nekim oštrim predmetom, recimo otvaračem za vino ili ekserom. Zatim okrenite kokosov orah naopačke i stavite ga preko cediljke na posudu u koju će da iscuri kokosova voda. Ova voda je veoma zdrava i bogata kalijumom i preporučuje se da je popijete. Naročito je dobra za sportiste.

Kada iscedite kokosovu vodu, stavite kokosov orah na dasku za sečenje, okrenite ga poprečno i par puta udarite malom kuhinjskom sekirom ili satarom uzdužno po sredini kore. Nekoliko udaraca je potrebno da kora pukne i da se kokosov orah prepolovi. Tada oštrim nožem odvojte kokosovo meso od kore. Meso sa unutrašnje strane kokosa je belo, a sa spoljašnje je tamnije i taj deo uklonite nožem. Meso koje je belo iseckajte i uživajte u njegovom ukusu.

Kako se jede kokosov orah?

Sveži kokos možete jesti kao grickalicu, a možete ga dodati i salatama sa piletinom, plodovima mora ili tofu sirom. Osim što kokosov orah možete jesti u svežem obliku, možete od njega napraviti i razne proizvode od kokosa.

Kokosovo mleko. Kokosov orah se može koristiti za pravljenje kokosovog mleka koje možete da pijete sveže, a možete i da ga koristite za pravljenje raznih poslastica. Ono se često koristi i za prelivanje jela od povrća i mesa, kao što su razni azijski specijaliteti (piletina poširana u kokosovom mleku ili supa od kokosa i morskih plodova). Kokosovo mleko možete jednostavno dodati i u svoju jutarnju kafu ili koktel. Da biste napravili mleko od kokosa, iseckajte na komadiće meso jednog kokosovog oraha, a zatim ih ubacite u blender zajedno sa ½ litra zagrejane vode. Zatim dobro procedite sadržaj iz blendera, pa dobijeni napitak stavite u flašu ili posudu i držite u frižideru. Po želji možete dodati zaslađivač.

Kokosovo brašno. Kokosovo brašno sadrži dosta vlakana i ne sadrži gluten, pa ga mogu koristiti i dijabetičari. Za pravljenje kokosovog brašna treba vam meso svežeg kokosa. Iseckajte ga na krupnije komade i stavite da se peče, odnosno suši, na temperaturi od oko 100 stepeni. Nakon 15 minuta izvadite kokos iz rerne i sameljite ga. Na taj način dobićete kokosovo brašno koje možete koristiti za pravljenje raznih kolača i torti. Najpoznatiji kolači od kokosovog brašna su rafaelo kuglice.