You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Laneno seme kao lek i upotreba sa jogurtom i kefirom

Laneno seme kao lek i upotreba sa jogurtom i kefirom

Zbog svojih benefita za zdravlje lan je postao deo nacionalne kuhinje Azije, Amerike i Afrike. Ova biljka ima veće nutritivne vrednosti i zdravstvene prednosti od bilo koje žitarice. Ima visok sadržaj alfa linoleinske kiseline, omega-3 masnih kiselina i lignana.

Ove supstance se bore protiv mnogih bolesti, među kojima su kardiovaskularne bolesti, upale, artritis, alergije, astma i dijabetes.

Lan takođe smanjuje rizik od raznih vrsta raka i unapređuje reproduktivno zdravlje kod žena. Takođe je bogat izvor vitamina i vlakana koji čuvaju zdravlje srca i creva. Lan takođe čuva zdravlje očiju, kože i kose.

laneno seme kao lek

Zdravstvene koristi lana

Neke od zdravstvenih prednosti koje ima ova biljka mogu poboljšati kvalitet ishrane. U nastavku slede neke od poznatih benefita lana za zdravlje:

Bogat izvor vitamina i minerala: Laneno seme ima visok sadržaj većine vitamina B kompleksa i vitamina E, kao i magnezijuma, kalijuma i gvožđa. Vitamin E je vrlo bitan za zdravu kožu i kosti. Kalijum čuva zdravlje nerava, dok je gvožđe značajan sastojak crvenih krvnih zrnaca, kao i mnogih enzima koji utiču na naš metabolizam.

Dobar izvor proteina: Seme lana je bogato dijetalnim proteinima i ima visok sadržaj amino kiselina. Količina proteina koja se nalazi u lanu je dovoljna da zadovolji potrebe našeg organizma za njima.

Ima visok sadržaj flavonoida: Laneno seme takođe sadrži flavonoide, naročito C-flavone i O-glikozide. Ova polifenolna jedinjenja sprečavaju peroksidaciju lipida, agregaciju trombocita i vaskularnu permeabilnost i krhkost, zbog čega smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Bogat omega-3 masnim kiselinama: Laneno seme je odličan izvor omega-3 masnih kiselina. Jedino riblje ulje sadrži veću koncentraciju ovih jedinjenja od lana. Omega-3 masne kiseline su najaktivniji agensi u borbi protiv upala u telu, koje su vodeći uzrok bolesti srca, astme, alergija, dijabetesa  pa čak i nekih vrsta raka.

Visok sadržaj vlakana: Semenke lana sadrže obilje rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Rastvorljiva vlakna povoljno deluju na gastrointestinalne funkcije, dok  nerastvorljiva čuvaju zdravlje srca i snižavaju nivo LDL holesterola u krvi. Zahvaljujući ovom svojstvu, lan održava normalne vrednosti šećera u krvi kod osoba koje pate od dijabetesa.

Prisustvo fitohemikalija: Fitohemikalije koje lan sadrži su veoma moćni antioksidansi koji sprečavaju nastanak raka i bore se protiv njega. Lan takođe sadrži obilje lignana koji se pretvaraju u hemikalije koje održavaju ravnotežu ženskih hormona u organizmu. Postoje dokazi da lignani unapređuju reproduktivno zdravlje, sprečavaju pojavu simptoma menopauze i ublažavaju posledice dijabetesa tipa 2.

Jača imunološki sistem: Alfa linoleinska kiselina i lignani u lanenom semenu pospešuju imuni odgovor organizma i deluju kao preventiva upalnih bolesti kao što su reumatoidni artritis, psorijaza i lupus.

Odličan za osobe koje drže dijetu: Laneno seme je osnovni sastojak mnogih dijeta jer drži pod kontrolom nivo šećera u krvi. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, vrlo je zasitan i sprečava unos suvišnih kalorija i prejedanje.

Ublažava simptome predmenopauze: Zahvaljujući činjenici dalignani, jedan od osnovnih sastojaka semena lana, imaju osobine estrogena, lan smanjuje rizik od razvoja osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti kod žena u menopauzi.

Čuva zdravlje jajnika: Seme lana povoljno deluje na žene u reproduktivnom periodu tako što stabilizuje ciklus i ublažava disfunkciju jajnika.

Prevencija raka: Omega-3 masne kiseline dokazano smanjuju rizik od raka dojke, prostate i debelog creva.

Čuva zdravlje očiju: Konzumiranjem lana možete ublažiti sindrom „suvih očiju“. Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od pojave makularne degeneracije, bolesti oka koju izaziva oštećenje očnih nerava.

Za zdrave bubrege: Laneno seme smanjuje upalu kod nefritisa.

Rešava probleme s kožom: Laneno ulje može smiriti upaljene regije kože kod problema sa aknama, rozaceom i ekcemom. Ono takođe ubrzava zarastanje opekotina od sunca.

Hrani kosu i nokte: Laneno ulje blagotvorno deluje na lomljivu kosu tako što sprečava cvetanje krajeva. Takođe je dobro za krte nokte jer sprečava njihovo listanje. Laneno ulje efikasno ublažava iritaciju kože glave izazvanu ekcemom.

Laneno seme za mršavljenje: Pored svih nabrojanih prednosti, ne smemo zaboraviti i jednu od najbitnijih a to je da laneno seme utiče pozitivno u procesu mršavljenje pa ukoliko želite da svoju liniju dovedete u red, razmislite o semenu lana.

Ovde su navedene samo neke od brojnih zdravstvenih prednosti konzumiranja lana. Međutim, prednost dajte mlevenom lanu kako biste u potpunosti uživali u svim blagodetima jer celo zrno ne oslobađa efikasno sve nutrijente.

Laneno seme i jogurt – upotreba kao lek

Većina stručnjaka preporučuje da je najlakše a pritom i vrlo zdravo da se laneno seme jede zajedno sa jogurtom. Po mogućstvu birajte onaj koji nema puno mlečne masti i koji je lako probavan da ne bi došlo do nadimanja vašeg stomaka ili do otežanog varenja što svakako ne želite.

Jogurt je vrlo dobra namirnica, ima u sebi dosta proteina, zatim tu su i brojni vitamini i minerali poput: vitamina B kompleksa, kalcijuma, kalijuma itd.

Seme lana i jogurt se odlično dopunjuju pa su zajedno u kombinaciji vrlo moćni. Dovoljno je da jednu supenu kašiku semenki lana dodate u jogurt, promešate i jedete.

Imajte u vidu da jedna velika supena kašika lanenog semena sadrži oko samo 35 kalorija, tako da se ne plašite da ćete se od toga ugojiti. I ne samo da se nećete ugojiti već će vas kombinacija lanenog semena i jogurta vrlo zasititi.

seme lana sa jogurtom i kefirom

Laneno seme i kefir gljiva

Ukoliko ne konzumirate mlečne proizvode ili jednostavno ne volite da pijete jogurt, a želite da iskoristite sve prednosti konzumiranja lanenog semena, jedna od najboljih zamena za jogurt a možda i još zdravija je da seme lana jedete sa kefirom.

Mnogi kažu da im je kombinacija lanenog semena i kefira dala još bolje rezultate nego kada su ga konzumirali sa jogurtom, tako da možete i sami isprobati pa videti šta vam više odgovora i šta vam daje bolje rezultate.

Naravno, pored upotrebe lanenog semena sa jogurtom ili kefirom, uvek ga možete upotrebiti sa vodom, ili nečim drugim što se uklapa, što je prirodno i zdravo.

Mere opreza

Laneno seme i jourt ne bi smele da konzumiraju trudnice, tako da ako ste u trudnoći trebalo bi da ga izbegavate, ili da se prvo posavetujete sa vašim lekarom.

Upotreba lana za negu kose i lica:

Pored unutrašnju upotrebe semena lana, možete ga koristiti i spoljašnje, na primer u maskama za kosu ili u maskama za negu lica. Uglavnom se seme lana može mešati sa većinom drugim zdravih i prirodnih sastojaka kao što su kokosovo i maslinovo ulje, jogurt, med i slično, pa možete isprobati šta vam odgovara. Vaša koža i kosa će vam sigurno biti zahvalna za negu koju im pružate.