You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Limunada – lekovitost i recept

Limunada – lekovitost i recept

Kada ste prvi put probali limun kao dete, sigurno ste se jako namrštili. Sada znate da je limun, iako veoma kiseo, česta namirnica u kuhinji koja se koristi za pripremu hrane.

Međutim, ne bi trebalo da bude samo česta namirnica, već neophodna. Zašto? Zato što je limun čuvar vitalnosti vašeg tela. U nastavku saznajte na koje sve načine limunada može da pomogne vašem organizmu. Bićete iznenađeni nekima od njih.

Napomena: ne morate konzumirati limunov sok bez ičega. Možete ga pomešati s malo vode.

1.Ima neverovatno velike količine vitamina C

Možda znate da limun sadrži vitamin C, a da li znate koliko? Zanimljivo je napomenuti da je  sredinom 19. veka za rudare koji su kopali zlato upravo limun bio zlato. Limun je tada koštao jedan dolar, što je veoma skupo za njegovu današnju cenu. Zbog čega je bio toliko tražen? Zbog veoma velikih količina vitamina C u limunovom soku, koji je štitio rudare od skorbuta.

Iako je skorbut danas gotovo iskorenjen, neophodno je da unosite optimalnu dozu vitamina C na dnevnoj bazi. Jedan veliki limun sadrži 45mg vitamina C, što je 75% preporučenog dnevnog unosa.

2. Leči sve

Dobro, ne baš sve, ali limunada pomaže u lečenju svinjskog gripa, prehlade, gripa, kamenja u bubregu i čak zvonjave u ušima.

Vitamin C jača imunološki sistem i štiti od bolesti. Već znate koliko vitamina C sadrži jedan limun!

limun za pravljenje limunade recept

3. Jača koncentraciju

Dovoljno je da pomirišete limunovo ulje i da vam se poveća koncentracija i budnost. Ako vam je potrebna koncentracija, pomešajte limunov sok s malo vode i prokuvajte.

4. Posvetljuje kosu

Limun nema samo prednosti za zdravlje, već i za lepotu. Limunada će posvetliti kosu na prirodan način i daće joj lepe pramenove. Probajte, zaista deluje!

5. Deluje kao prevencija kamena u bubregu

Svako ko je imao kamen u bubregu zna da je to jedna od najgorih stvari koje mogu snaći čoveka. Ako ste patili (isto tako ako niste) od ove bolesti, uvrstite limunov sok u ishranu, bar pola šolje.

6. Čini vašu kožu neverovatno lepom

Limun je pravi saveznik lepote. Zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, sprečava pojavu akni i čini vašu kožu čistijom i sjajnijom! Limunska kiselina takođe može posvetliti ožiljke od akni.

U početku se možete osećati čudno dok trljate lice velikom kriškom limuna, ali sačekajte nekoliko nedelja i posmatrajte svoju kožu koja postaje sve sjajnija. Takođe možete napraviti odličnu masku za lice od šolje mleka, dve kašike limunovog soka i jedne kačike brendija.

7. Opušta vas

Limun vam pomaže da lakše zaspite, smanjuje stres i ublažava anksioznost.

8. Pospešuje pražnjenje creva

Zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, limunada pospešuje varenje hrane i time ublažava bol u stomaku i sprečava pojavu zatvora.

Pomešajte šoljicu vruće vode, četvrtinu limuna i kašičicu lanenog semena. Dobro promešajte i popijte. Možda i nije najukusniji napitak koji ste ikada probali, ali je sjajan za pražnjenje creva.

9. Odlično sredstvo za detoksikaciju

Danas vlada veliko interesovanje za proces detoksikacije i to nije bez razloga. Sa hranom i pićima unosimo velike količine toksina, koji mogu uticati na raspoloženje, energiju i zdravlje više nego što mislite. Ne treba se oslanjati mnogo na razne metode detoksikacije, ali na limun slobodno možete u potpunosti.

Limunada

10. Ubrzava mršavljenje

Ako redovno pijete limunov sok pomešan sa čašom vode, smršaćete. Zvuči kao mit, zar ne? Dobra vest je da uopšte nije! Pre svega, limunov sok nema nijednu kaloriju. Ali postoji nešto više od toga. Već smo pomenuli da limunova voda čisti digestivni trakt i obuzdava apetit zahvaljujući sadržaju dijetalnih vlakana.

Nije potrebno da tačno znate šta su dijetalna vlakna. Dovoljno je da znate da vam ona zaustavljaju žudnju za onim nezdravim kolačićima koje imate u kuhinjskom ormariću.

Trikovi u potrazi za limunom

Ako želite da uvrstite limunadu u ishranu (a trebalo bi nakon što pročitate ovaj tekst), saznajte na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine i čuvanja limuna.

Birajte lepe žute limunove s tankom korom. Vodite računa da im kora ne bude izborana jer ovakvu koru imaju prezreli plodovi. Čuvajte limun na sobnoj temperaturi daleko od sunčeve svetlosti. Ako ga čuvate na ovaj način, trajaće vam nedelju dana. Možete ga čuvati i u frižideru četiri nedelje. Takođe možete odmah iscediti sok i zalediti ga. Zaleđen limunov sok možete čuvati godinama.

Limunada – recept za pripremu

Limunadu možete praviti na dosta načina, a mi ćemo vam ovde predstaviti jedan od najčešće korišćenih.

Potrebni sastojci:

– 3 sveža limuna

– oko 90 grama šećera

– oko 600 ml vode

Način pripreme:

Isecite limune na pola i iscedite ih. Oko 100 ml vode i 90 grama šećera sipajte u šerpu i stavite da se otopi. Zatim sve to sipajte u flašu i dospite preostalih 500 ml vode. Dobijenu smešu promešajte i čuvajte u frižideru a konzumirajte po želji.