You are here: Home » Blog » Pušačka noga – simptomi, uzroci i lečenje

Pušačka noga – simptomi, uzroci i lečenje

Pušačka noga (Birgerova bolest) se javlja kod aktivnih pušača koji su alergični na nikotin.  Kod njih dolazi do zadebljanja arterijskih zidova i sužavanja krvnih sudova.  Dijabetičari koji puše su najrizičnija grupa za obolevanje od ove bolesti. Najčešća starosna grupa pacijenata su osobe srednjeg životnog doba, pretežno su muškarci, no bolest napada i mladje osobe, oba pola.

Nažalost, bolest se, ukoliko se ne otkrije na vreme i ne leči adekvatno, ponekad završava amputacijom noge. U Srbiji, pušačka noga nije retka bolest i broj obolelih je u konstantnom porastu. Na Bliskom i Dalekom Istoku najviše je obolelih po glavi stanovnika.

Pušačka noga - simptomi i lečenje

Simptomi – pušačka noga

Početni simptomi su veoma blagi, jedva da se prepoznaju, a manifestuju se tek ponekim slabijim bolom u prstima nakon dužeg hodanja ili nakon hodanja uzbrdo. Kako bolest odmiče taj bol postaje učestaliji. Tada se bol javlja pri svakom načinjenom koraku, duž vena, čak i za vreme sedenja (naročito ukoliko su prekrštene noge), mišići se grče, noge bivaju jako hladne. U poodmakloj fazi, bol traje konstantno, na koži se javljaju čirevi. Tada se javlja modrost kože i loša cirkulacija u stopalima (izrazito hladna stopala), masna koža i opadanje malja sa donjih ekstremiteta. Gangrena i iskrivljene nokatne ploče se javljaju u poodmakloj fazi bolesti. Tkivo odumire, od faze do faze, sve više. Najčešće posle jedne oboleva i druga noga, a neretko nakon nogu obole i ruke.

Dijagnostika

Da bi se potvrdila bolest koriste se standardne procedure, koje su i inače zastupljene prilikom  ispitivanja krvnih sudova, a to su: angiografija, ehokardiografija, arteriogrfija, sonografija, test isprovocirane hipermije, patološka histologija i tomografija.

Lečenje pušačke noge

Ukoliko se jave simptomi poput bola u prstima nakon hodanja i hladnoće nogu, a osoba je pušač, treba odmah da se javi lekaru opšte prakse. Nakon toga, lekar pacijenta šalje kod vaskularnog hirurga. Ne treba odlagati odlazak kod hirurga jer postoje slučajevi naglog širenja bolesti, kada se u roku od mesec dana bolest razvije do poslednje faze.

Bolest se prvobitno leči tako što se obavezno prestaje sa pušenjem. Zapravo, preporučuje se izbegavanje duvanskog dima uopšte, kao i sedenje u zadimljenom prostoru. Često prestanak pušenja bude dovoljan da se bolest povuče. Takođe, neohodno je nositi udobnu obuću, izbegavati boravke na hladnim mestima.

Terapija lekovima je usputna, a koriste se apsirini, iloprost i clopidogrel. Treba izbegavati vazokonstruktore. Takođe, ima i drugih vidova lečenja, poput odlaska u barokomoru, koja je do sada davala jasne rezultate. U barokomori pacijent dobija izvesnu količinu kiseonika koja je neophodna kako bi se bolest zaustavila.

Ukoliko je bolest odmakla, pribegava se operacijama. Intervencija simpatektomija smiruje oboljenje. Savremene metode obuhvataju blokadu gangliona simpatikusa, ugradnju implantanta (stimulatora) kučmene moždine. Poslednja opcija je amputacija i pacijent treba da da sve od sebe kako do toga ne bi došlo, dakle, da odmah prestane sa pušenjem. Nakon amputacije postoje proteze koje mogu da zamene nogu. Ponekad se, nakon amputacije, javlja simptom fantomskog uda. Tada pacijent oseća svrab u delu noge koji ne postoji, najčešće u peti. Ovo može otežati pacijentovo privikavanje na novo životno stanje. Za vreme lečenja neophodno je unostiti vitamine B6 i B12, kao i folnu kiselinu.

Narodna medicina  – pušačka noga

Iz jelovnika je neophodno izbaciti masne i začinjene namirnice, kao i kofein. Savetuje se da se jede laganije meso, morski plodovi, žitarice, beli luk, paprika, kupus, bobičasto voće, crno vino, bundeva, koštunjavo voće, maslinovo ulje, đumbir, cimet, ruzmarin, kalijumova so, kim, a da se piju ceđeni sokovi i prirodni čajevi. Sledi nekoliko recepata koji se savetuju pacijentima sa problemom pušačke noge.

Čaj od belog luka. 30 čenova belog luka veoma sitno naseckati. Luku dodati, prethodno sitno naseckana, 3 limuna (limun se secka sve sa korom). Savetujemo kupovinu organskog limuna, jer kora neorganskog limuna nije za ljudsku upotrebu. Takođe, možete staviti limunove u rastvor vode i sode bikarbone na 10 minuta. Time ćete očistiti limunove od štetnih prskalica. Naseckanu smešu preliti vodom, koju ste prethodno skuvali do ključanja, pa ohladili. Sve zajedno opet kuvati na 80°C, ali paziti da voda ne proključa. Takav napitak ostaviti preko noći na suvom i hladnom mestu. Sutradan, nakon ceđenja, sipati napitak u flašu. Ovaj čaj treba da bude u frižideru. Konzumirati 1 dcl čaja ujutru 40 dana, na prazan stomak.

Čaj od ginka. Suve listove kinka (2 kašičice) preliti sa ¼ l hladne vode. Nakon što odstoji 15 minuta, procediti. Nekoliko puta dnevno konzumirati čaj, jer je odličan u čišćenju krvnih sudova.

Melem od divljeg kestena. Divlji kesten (10 komada) izgnječiti, pa staviti u teglicu. U teglici ga preliti sa 2 dcl alkohola ili komovice. Nakon što odstoji 8 nedelja, procediti ga. Tečnost  utrljavati svaki dan na obolelu nogu.

Kupka od koprive. Dobro oprati korene, listove i stabla koprive, pa ubaciti u lavor sa 5 l vode. Ostaviti da odstoji jednu noć. Ujutru tečnost zagrejati i u njoj držati noge. Ne prosipajte tečnost nakon toga, može da se koristi još 3 puta.

Cimet i med. Svaki dan jesti kašičicu meda posutog cimetom.