You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Spirulina alga – lekovita svojstva, tablete i u prahu, načini upotrebe

Spirulina alga – lekovita svojstva, tablete i u prahu, načini upotrebe

Poznato nam je da su neki od prvih stanovnika na planeti (prema biološkoj teoriji o postanku sveta) bile alge. Sa svojom moći fotosinteze, udruživanja u zajednicu tj simbiozu sa drugim mikroorganizmima i stvaranju hrane i kiseonika, alge su omogućile dalji razvoj i evoluciju mnogih složenijih životnih formi koje i danas postoje na Zemlji.

Jedna od takvih algi jeste i naša današnja tema, alga koja nosi naziv Spirulina i koja, smatra se, postoji na planeti već oko 3 milijarde godina unazad, pa je tako i ona jedan od prvih Zemljinih stanovnika. Govorimo o plavo-zelenoj, neko će reći modrozelenoj algi, koja naseljava pre svega slatkovodna jezera i ribnjake širom naše planete.

Spirulina alga - lekovita svojstva, tablete i u prahu, načini upotrebe

Značenje pojma Manna

Pre nego što počnemo naše današnje izlaganje o Spirulini, moramo se upoznati sa jednim bitnim pojmom koji nosi naziv Manna. Moguće je da mnogi od vas i nisu čuli za značenje pojma Manna. Mi ćemo stoga pokušati da vam taj pojam približimo, ali i da pokažemo kakve veze sa tim ima naša današnja tema tj naša jednoćelijska alga Spirulina.

Pod pojmom Manna, naučnici, biolozi ali i drugi istraživači iz oblasti zdravlja, ishrane i nutricije, podrazumevaju sve one suplemente, tj hranljive sastojke (u prvom redu gljive kakve su Kefirna gljiva, zatim Tartuf gljiva, pa i Spirulina), koji imaju sposobnost popravljanja bilo kakvih grešaka na nivou DNK lanca i to uz pomoć svih svojih hranljivih sastojaka kakvi su vitamini, enzimi i minerali kojim snabdevaju naše telo, i koji na taj način dovode do izlečenja brojnih bolesti koje izazivaju štetne okolnosti današnjice.

Dakle, kako ćemo u narednim redovima našeg teksta upoznati sve nutritivne i lekovite osobine Spiruline, pokušaćemo i sami da utvrdimo da li ova alga može da se svrsta u red suplemenata Manne. Istraživanja su uveliko u toku i sve ide u pravcu da ova zeleno-plava alga ima sposobnosti aktivacije enzima zaslužnih za reparaciju DNK lanca naših ćelija.

Spirulina – hranljivi sastojci

Što se tiče sastava Spiruline, dokazano je da ona sadrži preko čak 4000 hranljivih sastojaka koji su od velikog značaja za naš organizam.

Više od 65% njenog sastava čine biljni proteini, a sadrži i velike količine vitamina, posebno vitamina A (beta karotena), zatim vitamine C i K, ali i mnoge vitamine B grupe, posebno vitamin B-12. Beta karotena, smatra se, ima 10 puta (postoje navodi i 39) puta više nego u šargarepi, dok je sadržaj gvožđa i do 20 puta veći nego u spanaću.

Od minerala najzastupljeniji su gvožđe, kalcijum, magnezijum, cink, selen i fosfor.

Bogata je još i u esencijalnim masnim kiselinama, Omega-3 i Omega-6, zatim u gama linoleinskoj kiselini koja je značajna za rast i pravilan razvoj dece, jer je ima samo u majčinom mleku, ali obiluje i u, za nju posebnim pigmentima, kartenoidima i enzimima. Takođe je poznata i po veoma snažnom antioksidantu zeaksantinu koji ima izuzetno povoljno delovanje na centralni nervni sistem i oči.

Spirulina – lek ili hrana, lekovita svojstva

Mnogim korisnicima spirulina je poznata pre svega kao preparat koji se koristi kada nam je potrebna pomoć u skidanju suvišnih kilograma.

Smatra se da je ona idealna za upotrebu u te svrhe, jer smanjuje apetit (zahvaljujući aminokiselini fenilalan koji sadrži i koja aktivacijom crevnih enzima šalje poruke mozgu o osećaju sitosti) i u znatnoj meri ubrzava metabolizam. Takođe, kako je puna proteina, može poslužiti i kao dodatak ishrani kod osoba koje ne jedu meso, da li zbog dijete ili vegeterijanskog načina prehrane. Takođe osobe koje su na dijeti neće osetiti ni gubitak gvožđa, ukoliko dopune svoju ishranu ovim dijetetskim suplementom.

Pored ovog, Spirulina ima još mnoga pozitivna dejstva po naš organizam.

Ona je zadužena pre svega za jačanje imuniteta, pa tako povećava izdržljivost i otpornost organizma. Tu svoju ulogu ona vrši zahvaljujući svojim hranljivim supstancama koji imaju dejstvo antioksidansa, te tako štite organizam i čiste ga od mnoštva slobodnih radikala ali i drugih brojnih štetnosti.

U Rusiji je spirulina priznata i kao lek za jačanje imuniteta i popravljanje oštećenja na nivou DNK ćelija koje su nastale kao posledica prevelikih doza zračenja. Smatra se da kao takva ima ulogu i u borbi protiv mnoštva virusa koji napadaju naš organizam, ali i u obnavljanju kostne srži, kao i njenih produkata, ćelija krvi. Smatraju je lekom budućnosti, koji će biti uvršten među mnoge druge preparate za borbu protiv brojnih opakih bolesti današnjice.

Dobra je, smatra se i za regulisanje crevne flore, a samim tim i za funkcionisanje probavnog sistema, zatim za brže zarastanje rana, ali i kod onih koji imaju problema sa jetrom, žučnim putevima i artritisom.

Spirulina poboljšava rad kardiovaskularnog sistema, reguliše krvni pritisak kao i nivo holesterola u krvi. Smatra se i da podmlađuje organizam u celini, poboljšava rad mozga i mentalne sposobnosti i usporava proces starenja.

Pogodna je i za trudnice ali i za sportiste koji imaju znatno povećanu potrebu za gvožđem kao i proteinima. Sportistima naravno daje dodatnu energiju, snagu i izdržljivost koja im je neophodna pri njihovim svakodnevnim intenzivnim treninzima bilo na terenu ili u teretani.

Pokazano je da spirulina u značajnoj meri reguliše i nivo šećera u krvi, pa je stoga idealna i  kod osoba koje pate i boluju od bolesti zvane Dijabetes mellitus tip 2.

Idealna je za detoksikaciju organizma nakon unosa toksina kakav je na primer alkohol, zatim protiv mamurluka, ali i za podizanje energije i veću izdržljivost svakodnevnog životnog tempa.

Oblici upotrebe spiruline i doziranje

Spirulina se u prodaji može naći u vidu tableta ili praha.

Odrasli mogu konzumirati od 3-6 tableta dnevno, dok se za decu preporučuju 1-2 tablete na dan za jačanje imunskog sistema i preveniranje zdravstvenih teskoba.

Ukoliko spirulinu koristite u svrhu skidanja suvišnih kilograma, preporučuje se da se 20 minuta pre svakog obroka popije po jedna tableta, plus možete uzeti i pokoju tabletu van tog ustaljenog režima.

Iako je poželjno svakako konsultovati svog izabranog lekara u slučaju upotrebe spiruline kao dijetetskog suplementa tj dodatka ishrani, smatra se da je mogu koristiti i trudnice i osobe u menopauzi.

U vidu praha spirulina se može koristiti razmućena u čaj, sok, vodu ili kakav drugi napitak. Prah se dobija mlevenjem suve alge spiruline.

Spirulinu u prahu možete koristiti i kao masku za lice ili za uklanjanje bora, a dobijate je tako što ili prah ili 2 izdrobljene tablete spiruline pomešate sa malo vode, kiselog mleka ili jogurta, držite na licu 10-15 minuta a potom se umijete.

Kontraindikacije

Spirulina se smatra potpuno bezbednim dijetetskim suplementom, mada se savetuje da je izbegavaju osobe koje boluju od bolesti bubrega, pre svega zbog visokog sadržaja belančevina, a posebnu konsultaciju sa lekarom (iako se smatra bezbednom) zahtevaju i trudnice i dojilje, kao i deca mlađa od 7 godina.

Kada je u pitanju cena ovog proizvoda, ona se naravno razlikuje od proizvođača, od toga da li je u prahu ili tabletama, od gramaže, i kreće se najčešće od 500 dinara pa naviše.