You are here: Home » Blog » UN dijeta 90 dana – jelovnik, recepti po danima, saveti i iskustva

UN dijeta 90 dana – jelovnik, recepti po danima, saveti i iskustva

Reč dijeta u našoj kulturi sa sobom privlači negativno značenje, mada to ne bi trebalo da je tako. Sama rec dijeta potiče iz engleskog jezika diet (dajet) koja znači način ishrane. Ona ne bi trebala da se poistovećuje sa gladovanjem, već sa kontrolom ishrane i biranjem hrane koju unosimo u naš organizam.

Mnogi sportisti su na dijetama, to ne znači da zele da smršaju ili da gladuju već da moraju da se prilagode određenom načinu ishrane koja prija njihovom organizmu, zbog mišića i energije koja im je potrebna za sve dnevne aktivnosti i utakmice. Kao što i vegani ili vegeterijanci imaju svoj način ishrane tako bi svako ko voli i brine o svom telu trebao da pazi sta konzumira od hrane.

Postoje razni razlozi prilagodjavanju određenoj dijeti neki su estetski a neki su zdravstveni. Ukoliko ste jedni od onih koji iz estetskih razloga žele da se privignu dijetama,radi smanjenja kilograma preporučujemo vam UN dijetu.

Prehrambene navike igraju važnu ulogu u našim životima, poboljšavaju kvalitet i pomažu u zdravlju jer pravilan način ishrane sprečava zdravstvene probleme i telu osigurava optimalnu količinu minerala, vitamina, belančevina, masti i ugljenohidrata.

UN dijeta 90 dana - jelovnik, recepti po danima, saveti i iskustva

Šta je UN dijeta i kako se drži?

UN dijeta je poznata kao Unicefova dijeta, negde kao dijeta Ujedinjenih nacija, simbolično nazvana jer objedinjuje razne nutritijate, i hranljive materije. Sa njom nema gladovanja. Možete jesti meso,ribu,slatkiše ali u odredjenim količinama i po određenom rasporedu u određenim danima.

Sastoji se od 4 dana, u kojima se konzumiraju određene namirnice a traje 90 dana. Prvi dan je baziran na proteinima, drugi na skorbu, treći na ugljenim hidratima, četvrti na voću (vitaminima), pa sve u krug ispočetka.

Tri puta tokom dijete (90 dana) postoji poseban dan koji se naziva ”vodeni dan”, on dolazi kada se prođe 7 krugova od po 4 dana. Tako da ”vodeni dan” pada 29og dana. Nakon njega krece se opet sa danom u kojem se konzumiraju proteini.

Pridržavanjem ovog plana, izgubićete višak kilograma i promeniti svoj metabolizam, dok se kilogrami neće vratiti ukoliko odmah nakon prestanka ne krenete s prevelikim unosom hrane.

Hranljive materije bitne za naš organizam

Proteini proteini ili belančevine su sastavljeni od aminkiselina,oni deluju zajedno u organizmu da bi lakše omogućili njegovu fukciju. Imaju bitnu ulogu u procesu razvoja raznih ćelija, bitni su za imuntiet i neophodni su našem telu.

Pod proteine ubrajamo: svinjsko meso, teleće, ovčetinu, piletinu i ribu. Neke mahunke kao što su: soja, grašak, pasulj, jaja, koštunjavo voće, mleko, mlečni proizvodi.

Ugljeni hidrati ili šećeri su najrasprostanjenija jedinjena. Dele se na četiri grupe: monosaharaide, disaharaide, oligosaharaide, polisaharaide. Skladišteni su u mišićima i jetri.

Pod ugljene hidrate ubrajamo: brašno, pahuljice, griz, musli, hleb, pirinač, skorb, kolače, keksove, testeninu, krompir, voće, povrće, sušeno voće i povrće, banane,, paradajz.

Skrob – on je prirodni saharid i nalazi se u voću, semenkama, korenju i lišću biljaka. Jedan je od najvažnijih sastojaka hrane i proivode ga iskljucivo samo biljke.

Pod skrob ubrajamo: pasulj, grašak, bob, boraniju, žitarice, pšenicu, kukuruz, rinu, heljdu, ječak, sočivo, krompir i integralne namirnice.

Plan dijete

Dijeta se preporučuje sa početkom proteinskog dana, pa skrobnog, pa ugljenohidrantnog, i na kraju voćnog dana, pa ponovo protenskog i tako dalje u krug. Bitno je da se redosled dana ne menja.

bitno je da je svaki doručak za svaki dan isti : jede se voće ,po dve iste voćke ili šaka suvog voća, ono daje potrebnu energiju našem telu.Ukoliko uzimate bananu pojedite do 2.

*prvi dan:

proteinski dan:

*ručak: meso dinstano, bareno ili pečeno ( dva, tri parčeta ili 250 grama ) ili 3 pečena ili kuvana jaja, po želji, ili nešto od mlečnih proizvoda, može i soja.

integralni hleb, jedno parče,salata u neograničenim količinama, ako dodajete ulje, onda samo jedna kašika.

supa koja je obavezna uz ručak,ali bez rezanaca, mada ukoliko konzumirate mlečne proizvode onda uzmite jogurt ili šolju mleka, tada supa nije obavezna.

nemojte mešati rezličite proteine u jednom danu. Možete jesti gibanicu sa sirom ali ne jedite njenu koricu.

*večera: pola mere od ručka, samo bez hleba i supe. npr. ako jedete meso za ručak jedite ga i za večeru, ako jedete jaja, jedite ih i za večeru.

*drugi dan:

skrobni dan:

*ručak: pasulj,grašak,pirinač, sočivo, krompir. Ako je kuvano sve zajedno onda dodajte začine ( so, vegeta, biber, kuvani paradajz ), parče hleba i salata.

*večera: ista je kao i ručak samo pola porcije bez hleba.

*treći dan:

ugljeni hidrati dan:

*ručak: kuvana testenina i začini, može kečap, ili pica sa dodatkom kečapa ili neko slano pecivo do 3 kifle.

*večera: dva tanjira parčeta torte,štanglicu kuvane čokolade možete i 3 ili 4 kolača ili 4 kugle sladoleda

*četvrti dan:

voćni dan ili vitaminski dan:

*ručak: samo mešano voće u količini po vašoj voljji, možete i umesto voća konzumirati povrće. Možete na primer za doručak jesti voće a za večeru povrće ili obrnuto.

*večera: je ista kao i ručak.

Dijetu možete prekinuti kada dođete do željene kilaže, samo što kada prestanete dalje s ishranom nećete promeniti rad metabolizma.

Takođe kada izdržite dijetu do kraja, ne bi trebali da se prežderavate ili konzumirate velike količine hrane da ne biste svedočili jojo efektu, tj vraćanju kilograma koje ste izgubili. S ovom dijetom možete izgubiti i do 10 kilograma.

U početku će kilogrami sporo odlaziti pa bi mogli imati osećaj da dijeta i nije toliko efikasna,ali ne dajte da vas to demorališe jer će ubrzo nakon nekog perioda kilogrami početi da se tope.

Saveti i iskustva

Pijte dosta vode, jer je našem organizmu jako bitna voda, najmanje 2 litre na dan. Najbolje je da u praznu flašu od 2 litre sipate vodu kako bi mogli da imate kontrolu nad tim koliko ste litara popili.

Tokom ove dijete slobodno možete piti kafu i čajeve, ali samo bez šećera i prirodne sokove, ne gazirane i obavezno izbacite alkohol jer pomažu u nagomilavanju masnih naslaga.

Dijeta traje 90 dana, pa ćete sigurno nakon 10 dana, početi gubiti kilograme, kada primetite da ste izgubili 3 kilograma to vam je znak da je vaš metabolizam promenjen.

Kada je sprovedete do kraja, sledeći put, tu istu dijetu možete započeti,ali tek nakon 3 meseca od kada ste završili s prvom.

Uz dodatak ishrani, preporučuje se i dodavanje vitamina u ishranu kako bi što bolje izabalansirali organizam i zaštitili imunitet.

Ne pijte pića sa oznakama light jer to znači da su puna saharina ili nekih drugih veštačkih zaslađivača, pa više štete nego što nam koriste.

U slučaju da vam se desio dan kada ste prekršili dijetu, nemojte brinuti već samo nastavite tamo gde ste stali, sledeći dan neka bude onaj koji bi trebao da bude po planu, nemojte sledeći dan iskoristiti kao vodeni, zbog greške, jer će to napraviti disbalans celog plana.

U četvrtom danu-voćnom danu, pazite da ne preterate s konzumacijom, neka to bude 100 grama, ne prelazite ovu granicu, i kontrolišite unos suvog voća, dok je kandirano voće zabranjeno.

Što više kilograma želite da skinete,taj višak ćete lakše skidati u početnom periodu još ako tome dodate i fizičku aktivnost za vas apsolutno nema više brige da li će dijeta biti uspešna. Skidanje kilograma zavisi kako čiji organizam reaguje na ugljene hidrate i proteine.

Često kršenje dijete će vas samo dovesti do neefikasnih rezultata. Nikako nemojte mešati različite proteine. Pauza između obroka prvog dana je minimum 4 sata, mada se već drugog i trećeg dana smanjuje na 3 sata, za vreme vitaminskog je uvek 2 sata. Posle 8 sati nemojte ništa jesti, a ako budete stigli da jedete tek u 9h,onda gledajte da zaspite bar 3 sata nakon toga.

Umesto prirodnih sokova možete piti i limunadu koja je jako dobra za naš imunitet,ali bez šećera, i pijte domaće sokove od crvenih plodova jer pomažu gvožđu u našoj krvi.

Srećno!