You are here: Home » Zdravlje » Upala plućne maramice – simptomi i lečenje

Upala plućne maramice – simptomi i lečenje

Oko pluća se nalazi dvoslojna plućna maramica, čiji je jedan list smešten uz pluća, a drugi uz rebra i mišiće. Međutim, kada se listovi plućne maramice upale i kada ne mogu da klize jedan preko drugog, tada dolazi do trenja i do nastanka raznih komplikacija.

Zapaljenje plućne maramice ili pleuritis uzrokuje veliki bol pri disanju, koji se može ublažiti samo uz pomoć lekova. Do zapaljenja plućne maramice može doći u slučaju virusnih infekcija, reumatoidnog artritisa, lupusa, tuberkuloze, pneumonije, plućne embolije, tumora pluća itd.

Upala plućne maramice - simptomi i lečenje

Simptomi

Glavni simptomi upale plućne maramice su bol u grudima prilikom disanja i nedostatak daha. Bol u grudima postaje još veći pri kašljanju, kijanju, a može da se proširi i ka ramenima. Ostali simptomi pleuritisa su suvi kašalj, povišena telesna temperatura, groznica, noćno znojenje i glavobolja. Moguće je čak da dođe i do anoreksije.

Vrste upala

Postoje tri vrste upale plućne maramice, u zavisnosti od mesta gde se javlja, obima i trajanja upale. Postoji suvo zapaljenje plućne maramice, zapaljenje plućne maramice sa gnojem i zapaljenje plućne maramice sa vodom. Suvo zapaljenje plućne maramice (Pleuritis sicca) je veoma često oboljenje, koje se obično javlja nakon prehlade ili usled preteranog umora i znojenja.

Najčeše se javlja u proleće i jesen, a od simptoma se javljaju blago povišena temperatura, otežano disanje i gubitak apetita. Zapaljenje plućne maramice sa vodom (Pleuritis exsudativa) je najčešće oboljenje tuberkulozne prirode. Oboljenje se uglavnom javlja iznenada, a praćeno je visokom temperaturom i probadanjem sa jedne strane pluća. To probadanje popušta kada se voda izlije jer na taj način se listovi plućne maramice odvajaju i ne dolazi do njihovog trenja. U slučaju ovog tipa pleuritisa uvek dolazi do gubitka apetita i smanjenja kilograma. Zapaljenje plućne maramice sa gnojem (Pleuritis suppurativa) zapravo predstavlja komplikaciju plućne tuberkuloze ili nekog drugog plućnog oboljenja. Simptomi su slični kao kod pleuritisa sa vodom, ali su nešto slabijeg intenziteta. Ukoliko se ne počne na vreme sa lečenjem, ovaj tip upale plućne maramice može dovesti do fatalnih posledica.

Uspostavljanje dijagnoze

Na osnovu simptoma može se uspostaviti dijagnoza bolesti. Ipak, često je potrebno uraditi i rendgenski snimak i koristiti skener. Nekada se koriste i testovi krvi koji mogu pokazati da li je reč o autoimunoj bolesti ili infekciji.

Međutim, ako se sumnja na neko maligno oboljenje ili na tuberkulozu, potrebno je uraditi i biopsiju. Treba spomenuti i torakoskopiju, metodu koja predstavlja ulazak u grudnu duplju kroz male rezove uz pomoć tankih creva sa kamerama. Na taj način se snima unutrašnjost grudne duplje i daje se precizna dijagnoza bolesti.

Lečenje

Ukoliko se radi o infekciji bakterijskog porekla, pleuritis se leči antibioticima, ali ovi lekovi ne mogu pomoći kod lečenja virusnih infekcija. Ako se radi o upali plućne maramice čiji je uzrok tuberkuloza moraju se kombinovati tri antibiotika. Ukoliko se u plućima javi previše tečnosti ona se mora otkloniti a to se najčešće radi u bolnici. Pored konvencionalnog načina lečenja, lekovito bilje takođe može biti od velike pomoći u ublažavanju tegoba. U nastavku ćete videti neke čajeve koji se koriste za lečenje pleuritisa.

Čaj od maslačka. Uzmite 3 kašike korena maslačka i prelijte sa ¾ l vode. Kuvajte ovu mešavinu pola sata, pa pustite da se čaj ohladi a onda ga procedite. Pijte ovaj čaj svako jutro i veče.

Čajna mešavina. Pomešajte 5 g cveta gloga, 3 g korena piljevine, 15 g kadulje, 10 g rastavića, 10 g kičice i 15 g hajdučke trave. Uzmite jednu supenu kašiku ove čajne mešavine i prelijte je 1 dl ključale vode. Ostavite da stoji oko sat vremena, pa pijte čaj 3 puta u toku dana.

Riblji zejtin. Riblji zejtin se preporučuje kod svih vrsta pleuritisa, naročito u toku proleća i zime. Preporučuje se da se dnevno uzima po 3 kašike ribljeg zejtina, u periodu od 2-3 meseca.

Laneno brašno i sirće od ribizle. Sirće od ribizle ćete napraviti tako što ćete 2 šake plodova ribizle staviti u ½ l vode. Tome dodajte 5 kašika šećera i pustite da odstoji oko 10 dana na toplom mestu, a nakon toga procedite sirće. Dobijeno sirće pomešajte sa jednom šoljom lanenog brašna i smesu koju ste dobili stavite u lanenu krpu. Ovu oblogu stavljajte na grudi svako veče pre spavanja.

Tokom lečenja ne treba konzumirati alkohol niti pušiti jer to može dodatno nadražiti pluća i smanjiti apetit. Obavezno je mirovanje, a čak i kada se simptomi prividno povuku treba ostati u krevetu.