You are here: Home » Zdravlje » Želudačna kila – simptomi i lečenje

Želudačna kila – simptomi i lečenje

Želudačna kila predstavlja anatomski poremećaj koji podrazumeva ispadanje tkiva iz normalnog položaja i probijanje organa kroz mišićni zid. Ova bolest ponekad može proći bez ikakvih tegoba, a nekada simptomi mogu biti veoma jaki. Do stvaranje želudačne kile, koja se stručno naziva hijatus hernija, dolazi kada se želudac probija u grudni koš iz trbuha, preko otvora na dijafragmi. Usled zadržavanja i vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak, dolazi do brojnih simptoma. Želudačna kila zapravo remeti normalno funkcionisanje završnog dela jednjaka i početnog dela želuca, odnosno onemogućava normalan transport hrane i dovodi do toga da se želudačni sadržaj nekontrolisano vraća u jednjak.

Postoje 4 tipa želudačne kile, a u 95% slučajeva se javlja tip I, odnosno klizajuća ili aksijalna hernija, kod koje se želudac povremeno probija u grudni koš preko otvora na dijafragmi. Ostala tri tipa želudačne kile nazivaju se paraezofagealne kile i do njih dolazi kada veći deo želuca ili čak ceo želudac prolabiraju u grudni koš kroz otvor na dijafragmi.

Tačan uzrok pojave želudačne kile još uvek nije poznat, mada se smatra da određeni faktori mogu da doprinesu njenom nastanku. Pre svega, to mogu biti kašalj, povraćanje, tvrda stolica i nagli fizički napor. Takođe, jedan od uzroka može biti i gojaznost, naročito u predelu oko stomaka. Hijatus hernija može nastati i kao posledica abdominalne traume, odnosno udarca u trbuh, a može biti povezana i sa trudnoćom.

zeludačna kila - simptomi i lečenje

Hijatus hernija se može javiti u svim životnim dobima, a veliki procenat ljudi posle 50. godine života ima manji oblik hijatus hernije. Istraživanja su pokazala da se ova bolest najčešće javlja kod žena i kod gojaznih osoba. Nešto više o ovoj bolesti, o osnovnim simptomima po kojima ćete je prepoznati kao i o odgovarajućim načinima lečenja možete pročitati u nastavku ovog teksta.

Simptomi

Kao što je već rečeno, u velikom broju slučajeva želudačna kila ne izaziva nikakve simptome i tegobe. Ipak, postoje neki znaci koji mogu ukazati na to da se radi o hijatus herniji. Glavni simptomi želudačne kile su gorušica, podrigivanje, mučnina i povraćanje. Kod hijatus hernije dolazi do nekontrolisanog vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak i ždrelo. Jedan od najčešćih simptoma je bol u gornjem delu trbuha koji se širi do leđa i ramena i dalje prema vratu i taj bol je praćen otežanim disanjem, a nekada čak i gušenjem. Nekada ovaj simptom podseća na simptome infarkta, pa se može javiti i lupanje srca i aritmija. Često dolazi do jakog pritiska u predelu ispod grudne kosti odmah nakon obroka, prilikom savijanja tela, a čak i u ležećem položaju. Ovi simptomi se javljaju kod sva četiri tipa želudačne kile.

Međutim, kada su u pitanju tipovi II, III i IV ove bolesti može doći i do mnogo ozbiljnijih simptoma. To su, pre svega, otežano gutanje čvrste hrane i osećaj sitosti posle samo nekoliko zalogaja. Javlja se i bol u trbuhu i grudima, kao i krvarenje iz gornjeg dela digestivnog trakta, pa dolazi do povraćanja sveže crvene krvi ili do anemije u krvnoj slici. Jedan od specifičnih simptoma koji ukazuje na ozbiljno oboljenje je i crna katranasta stolica. Kod osoba koje imaju tip IV ove bolesti karakterisično je da pored želuca u grudnom košu mogu biti još neki abdominalni organi i onda ti organi mogu da se uklješte i da dođe do veoma jakog bola. U tom slučaju neophodna je hitna hirurška intervencija.

Lečenje

Da bi se uspostavila dijagnoza želudačne kile neophodno je pre svega uraditi kontrastnu radiografiju gornjeg digestivnog trakta, odnosno rendgensko snimanje jednjaka i želuca. Takođe, potrebno je uraditi i rendgenski snimak pluća i grudnog koša, endoskopiju gornjeg digestivnog trakta i funkcionalnu dijagnostiku jednjaka. Način lečenja želudačne kile zavisi od toga koliko je bolest napredovala, koji tip bolesti je u pitanju i koliko su jaki simptomi. Takođe, lečenje je uslovljeno i starosnom dobi bolesnika, njegovom fizičkom kondicijom i eventualnim kardiovaskularnim i plućnim oboljenjima.

  1. Prvi korak koji treba preduzeti u lečenju želudačne kile jeste primena dijetetskog režima ishrane i redukcija telesne težine. Pre svega, potrebno je jesti češće po manje količine hrane i izbegavati obroke 4 h pre spavanja. Izbacite iz ishrane masnu, previše kiselu i previše slanu hranu, a izbegavajte i preterano hladne ili vruće obroke, jer mogu iritirati želudac. Što se tiče konkretnih namirnica, izbacite iz jelovnika vruće hlebove, raž i ovas, pržena testa, punomasno mleko i pavlaku, masno, pohovano i prženo meso, mesne prerađevine, kečap i slatkiše poput čokolade, kolača i torti. Pošto se ne preporučuje ni suviše kisela hrana, nemojte jesti limun, grejp i pomorandže, a izbegavajte i kupus, kelj, pasulj, papriku, boraniju, luk i ljute začine. Zabranjena su i alkoholna i gazirana pića, kao i kafa. Ono što treba da jedete su kukuruz, kuvana pšenica, neglazirani pirinač, kiselo mleko, jogurt, belanca, živinsko i konjsko meso, mladi sir, nemasna riba, celer, krompir, bundeva, tikvice, spanać, blitva i šargarepa. Od voća uvrstite u vaš jelovik mandarine, kruške, trešnje, dinje, grožđe i smokve, a konzumirajte i med. Preporučuju se sveže ceđeni sokovi, supe, negazirana voda i zeleni čaj.

Fizička aktivnost. Pored odgovarajuće ishrane, preporučuje se i da šetate nakon obroka i da ne nosite tesnu odeću. Možete koristiti abdominalni pojas za kilu, a preporučuju se i plivanje, šetnja i vežbe koje će ojačati vaše stomačne mišiće i dijafragmu.

  1. Uzimanjem odgovarajućih lekova smanjiće se lučenje kiseline u želucu i poboljšaće se funkcionisanje završnog dela jednjaka i želuca. Ovi lekovi uglavnom odmah uklanjaju tegobe. Postoje i lekovi koji imaju za cilj da poboljšaju funkciju pražnjenja jednjaka i želuca, ali za ove lekove je ipak potrebno određeno vreme da bi se ispoljili efekti.
  2. U težim oblicima hijatus hernije, gde dolazi do povraćanja, krvarenja, nadimanja i velikih bolova, neophodna je hirurška intervencija. Tada se želudac vraća u svoj normalan položaj u trbuhu i ušiva se otvor na dijafragmi.

Ako se ne leči na pravi način, želudačna kila može da dovede do brojnih komplikacija. Može doći do uklještenja želuca, odnosno uvrtanja želuca unutar kile, pa tada dolazi i do poremećaja cirkulacije. Zatim, može doći do teškog zapaljenja jednjaka i otežanog uzimanja hrane, do pojave promuklosti i astme i do brojnih drugih komplikacija.