You are here: Home » Blog » Čajevi za smirenje

Čajevi za smirenje

Vreme u kome živimo, nesumnjivo sa sobom nosi i donosi veliku količinu stresa. Stres, ne mora biti izazvan samo negativnim, tragičnim i traumatičnim situacijama i događajima, već može biti i rezultat čestih i konstantnih obaveza sa kojima se suočavate.

Izloženi stresu, često ćete se i onda kada za to ne postoji trenutan i konkretan razlog, osetiti uznemireno i nesigurno i poželećete da se na neki način smirite.

U težnji da se smirite i povratite unutrašnju ravnotežu, može se dogoditi da posegnete za sedativima. Međutim, ono što tada treba da znate, jeste da kontinuirana upotreba sedativa može izazvati zavisnost organizma ili vas dovesti u fazu da ste na određenu dozu sedativa rezistentni i da je kako bi delovala na vas morate povećati. To se dalje može negativno odraziti na vaše celokupno zdravlje i dodatno vas izložiti sredstvo.

Kako bi ste izbegli takve neprijatnosti, rešenje za smirenje potražite u prirodi i čajevima za smirenje.

cajevi za smirenje

Kako napraviti čaj za smirenje?

Čaj za smirenje možete napraviti na više načina i za to vam je potrebno samo malo vremena i kratka lekcija o tome koje biljke u kojoj formi, mešavini i u kojoj količini treba da upotrebite.

Tu kratku lekciju, za vas smo pripremili mi, a na vama je da je naučite i zatim znanje praktično upotrebite.

Rezultat toga će biti vaša maksimalno umirena osećanja i opuštenost organizma.

Čaj od valerijane

Čaj od valerijane je jedan od najefikasnijih čajeva koji vam mogu poslužiti u svrhu smirenja. Za pripremu ovog čaja, potrebna vam je jedna ravna kafena kašika suvih listova ove biljke i oko dvesta pedest mililitara ključale vode.

Način pripreme je jednostavan. Ravnu kafenu kašiku valerijane, treba preliti sa dvesta pedeset mililitara ključale vode i ostaviti da odstoji oko petnaest minuta. Nakon toga, čaj treba procediti i popiti dok je umereno topao.

Ovaj čaj, najbolje je piti uveče pred spavanje, ali možete ga koristiti i u bilo kom drugom periodu dana. Važno je piti ga jednom dnevno.

Čaj od matičnjaka

Matičnjak je takođe izuzetno efikasan i potpuno bezbedan prirodni sedativ. O tome koliko je matičnjak zaista efikasan u tom cilju, govori i podatak da se on koristi kao sastojak brojnih tableta za smirenje koje imaju prirodnu osnovu.

Za pripremu ovog čaja, potrebna vam je jedna ravna kafena kašika suvih i usitnjenih listova matičnjaka i oko dvesta pedeset mililitara ključale vode. Postupak pripreme i konzumiranja čaja od matičnjaka je identičan kao postupak pripreme i konzumiranja čaja od valerijane.

caj od maticnjaka

Čaj od lipe

Čaj od lipe, izuzetno efikasno i delotvorno deluje pri želji da se opustite i rasteretite od briga. Njegova priprema je identična kao i priprema prethodne dve vrste čaja, a to je slučaj i sa načinom konzumiranja. Za pripremu, potrebna vam je jedna ravna kafena kašika suvih i usitnjenih listova lipe i dvesta pedeset mililitara ključale vode.

Čaj od bosiljka

Čaj od bosiljka, osim što opušta i smiruje, takođe je izuzetan i pri lečenju i smirivanju simptoma upale bešike i mokraćnih puteva, ali i pri neutralisanju problema sa disanjem ili lošim varenjem. Ono što je jedina negativna strana ove vrste čaja, jeste to što može izazvati pojačane gasove. Za pripremu ovog čaja, potrebna vam je jedna ravna kafena kašika suvog i usitnjenog bosiljka i dvesta pedeset mililitara ključale vode.

Bosiljak prelijte sa ključalom vodom, ostavite da odstoji oko dvadeset minuta, a zatim čaj procedite i polako pijte dok je blago topao.

Za pripremu čaja za smirenje, možete upotrebiti i jednu ravnu kafenu kašiku suvih i usitnjenih listova nane koje ćete preliti sa dvesta pedest mililitara ključale vode, ali i istu količinu origana ili usitnjenih šišarki hmelja.

Ono što je takođe važno reći, jeste da ovi čajevi nisu efikasni za smirenje kod duboko izraženih anksioznih stanja ili kod bilo kojih oblika dubljih mentalnih i duševnih poremećaja. U slučaju prisustva takvih smetnji neophodno je što pre konsultovati lekara.

Čajevi za smirenje, mogu pomoći kao što smo već na samom početku teksta naglasili kod izloženosti stresum kod prisustva nesanice, trenutne uznemirenosti ili kod blagih oblika duševne uznemirenosti nakon pretrpljenih traumatičnih događaja.