You are here: Home » Zdravlje » Kako otpušiti nos na prirodan način

Kako otpušiti nos na prirodan način

Zapušen nos je redovan pratilac sezonskih alergija, prehlada i gripa, problema sa sinusima i sličnih zdravstvenih stanja. Koji god da je razlog za zapušen nos, ova pojava je neprijatna i dosadna i stalno nas tera da šmrcamo u maramicu i oslobodimo naše disajne puteve.

Takođe imamo neodoljivu potrebu da čim osetimo prvi znak zapušenog nosa, posegnemo za kapima ili sprejem za otpušavanje. Lekari, međutim, smatraju da nam ništa od toga neće pomoći, a štaviše, može da izazove i veću štetu.

Kako otpušiti nos na prirodan način

Zašto nam je zapušen nos?

Kako zapravo dolazi do toga da nam nos bude zapušen kada smo bolesni ili imamo alergijsku reakciju? Iako imamo konstantan osećaj da nam je nosna duplja, zajedno sa sinusima, prepunjena sluzi koju želimo da izbacimo, zapušenje nosa zapravo uopšte ne potiče od nagomilane sluzi. U različitim fazama prehlade ili u zavisnosti od težine reakcije ili upale, ima je u većoj ili manjoj količini i njena struktura se menja.

Zapušen nos u stvari nastaje zbog oticanja i upale krvnih sudova u nosnoj duplji, što je takođe izazvano infekcijom. Stručnjaci stoga smatraju da duvanje nosa ne samo da nije korisno, već može da napravi komplikaciju ako nam inficirana sluz na taj način dospe u sinuse.

Zašto lekovi za otpušavanje nosa nisu dobri?

Sve veći broj lekara je protiv upotrebe bilo kakvih lekova, odnosno dekongestiva u obliku tableta ili sprejeva, koji su namenjeni olakšavanju disajnih tegoba u toku prehlade ili sličnog stanja. Ovaj tip lekova sadrži hemikalije koje služe za sužavanje krvnih sudova i na taj način smanjuju protok krvi, umanjuju otoke i pomažu da se nosni putevi otvore.

Ipak, osobe koje imaju problema sa srcem, visokim krvnim pritiskom, dijebetesom ili glaukomom treba da izbegavaju upotrebu ovih lekova, pošto oni ubrzavaju puls i podižu pritisak.

Ova vrsta lekova deluje stimulativno i savetuje se da se upotrebljava u toku dana, jer može uticati na san.

Treba voditi računa o dužini upotrebe, jer prekomerno korišćenje može da izazove suprotan efekat, odnosno još veće oticanje tkiva i još veću zapušenost. Tablete ili sprejeve za otpušavanje nosa nikako ne treba koristiti duže od nedelju dana i to maksimalno do tri puta dnevno.

Prirodni načini za otpušavanje nosa

Osim lekova, koji mogu da imaju neželjene nuspojave, nos ipak može da se otpuši na alternativan način, uz pomoć prirodnih pripravaka i preparata. Ovi načini su manje invazivni i otvaraju disajne puteve u relativno kratkom roku, bez nuspojava.

Eterična ulja – Inhalacija eteričnim uljima može malo umiriti osetljivu sluznicu nosa, pa i pomoći njenom oporavku. Najbolji izbor su ulja eukaliptusa, ruzmarina, žalfije, mente, kamilice ili bora. Ta ulja imaju i antiseptička svojstva, te mogu i da dezinfikuju disajne puteve i pomognu izbacivanje sekreta iz nosa. Za kućni inhalator je dovoljna šerpica ili posuda u koju treba sipati vruću vodu, nekoliko kapi ulja, te iznad nje staviti glavu i prekriti peškirom, tako da pritom udišemo ovu blagotvornu paru.

Zeleni čaj – Zeleni čaj je prirodni antioksidans i ima antiinflamatorna svojstva. Deluje tako što jača imunitet i ublažava i otklanja simptome prehlade poput upaljenog grla, povišene temperature, pa i zapušenog nosa. Redovna konzumacija čistog zelenog čaja može da pomogne kod čišćenja sinusnih šupljina i otpušavanja nosa za kratko vreme.

Fiziološki rastvor – Fiziološki rastvor je odlična alternativa kapima i sprejevima za nos. Pre upotrebe izduvati nos, pa sipati malo fiziološkog rastvora i držati ga u nosu što je duže moguće, da bi se razgradile sluzi. Fiziološki rastvor ili rastvor od morske soli pročišćavaju sluznice korisnim mineralnim materijama na blag i neinvazivan način i ne izazivaju potrebu sa korišćenjem kao što je čest slučaj sa kapima.

Voda – Obična voda takođe može da pomogne u pročišćavanju nosa, ali treba koristiti destilovanu vodu. U nju se može dodati i malo morske soli i napraviti sopstveni sprej za nos.

Vlažnost vazduha – Najveći neprijatelj zapušenog nosa su suve prostorije, česte tokom zimskih meseci kada vladaju prehlade. Suv vazduh iritira sluznicu i smeta disajnim putevima. Zbog toga je važno održavati optimalnu vlažnost vazduha redovnim luftiranjem ili upotrebom ovlaživača vazduha. Takođe pomaže i stavljanje posude sa vodom na toplu peć ili radijatore.

Ren – Ren je najbolji i najefikasniji prirodni lek protiv zapušenog nosa. Odličan je i kod upale sinusa, a deluje izuzetno brzo. Može da se konzumira svež ili rendan i da se dodaje u razna jela, prelive i salate. U svakoj varijanti deluje snažno i za kratko vreme pročišćava disajne puteve.