You are here: Home » Zdravlje » Kako popraviti vid prirodnim putem bez naočara

Kako popraviti vid prirodnim putem bez naočara

S obzirom na statističku činjenicu po kojoj je 40% odraslih kratkovido ili dalekovido, treba imati na umu sve metode popravljanja vida. Jedna od metoda u savremenoj medicini jeste laserska operacija, ali ona nije jedino rešenje, a nije ni najjeftinije.

Predstavićemo vam dve prirodne metode popravljanja vida, a to su – ishrana i vežbe.

Vežbe za korekciju vida

Oko je okruženo poprečno-prugastim mišićima. Ima ih ukupno šest. Postoje određene vežbe, koje, ukoliko ste uporni, mogu dati neverovatne rezultate u poboljšanju vida. Vežbanjem očnih mišića, oni ojačaju, izvrše pritisak na očnu jabučicu koja se skraćuje i produbljuje i samim tim oko postaje bolje fokusirano na predmete u koje gleda. Takođe vežbe su efikasne u odmaranju očiju i lečenju glavobolje.

Kako popraviti vid bez naočara

Blizina – daljina. Gledajte u naizmenično u objekat koji vam je blizu, pa u objekat koji vam je daleko. Na ovaj način vežbate cilijarni mišić. Levom šakom prekrijte desno oko, ispružite desnu ruku ispred levog oka i gledajte u jednu tačku na dlanu. Polako približite šaku prema oku. I dalje gledajte u istu tačku. Polako vratite ruku u početnu poziciju sve vreme gledajući u tačku. Ponovite vežbu drugom rukom i drugim okom.

Sunčanje. Zatvorite oči i pravite se da gledate u sunce 15-ak minuta. Možete “gledati” i u sijalicu. Ova metoda potpomaže i odmaranju oka nakon dugog gledanja u ekran.

Vežba u mraku. Zatvorite oči pa gledajte na gore i na dole naizmenično, 10 puta zaredom. Zatim 10 puta gledajte naizmenično u levu stranu, pa u desnu. Nakon toga, kružite očima u smeru kazaljke na satu, takođe 10 puta, a onda u suprotnom smeru. Na ovaj način se jačaju mišići oka.

Treptanje. Brzo trepćite, najbrže što možete, ali ne stiskajte kapke. Ova vežba sprečava “igranje” oka. Isto tako, vežbu je pogodno raditi nakon dugog gledanja u televizor ili u računar. Takođe, oči se na ovaj način navlaže, pa vežba pomaže pacijentima koji pate od suvoće očiju.

Kažiprst. Ispružite kažiprst ispred sebe, a zatim njime ispisujte brojeve u vazduhu. Polako ubrzavajte. Učinite to 10-ak puta.

Treći palac. Oko 20 puta učinite sledeće: ispružite ruke, stisnite ih u pesnice, ali podignite palčeve na gore. Naizmenično gledajte u palčeve, pa u daljinu. Nemojte se zbuniti kada pred očima ugledate treći palac.

Dlanovi. Sklopite dlanove u oblik kupe i sakrijte oči. Ne dodirujte očne kapke. Držite šake na licu 2 minuta. Oči se ovako odmaraju od dugog gledanja u računar ili televizor. Za ovu vežbu je potrebno da šake ne budu hladne. 

Ishrana poboljšava vid

Prva asocijacija na namirnice koje su dobre po vid je šargarepa. Ona jeste zdrava i korisna je za vid, ali svakako nije jedina. Za vid je korisno zeleno povrće, poput spanaća i brokolija, ali i crveno, poput paradajza i paprike. Od voća korisno je bobičasto (brusnica, borovnica, jagoda), ali i agrumi (pomorandže, limun, mandarina), kao i avokado. Korisno je unositi ribu (tunu, bakalar, sardinu, losos) jer sadrži omega-3 masne kiseline. Od biljnih čajeva ne zaboravite na koprivu, peršun, vidac, komorač, kamilicu.

Borovnica poboljšava očnu cirkulaciju, a istovremeno je antioksidans koji se bori sa slobodnim radikalima, štetnim po oko. Borovnica utiče na bolji dotok krvi u rožnjaču.

Vidac je biljka koja je odlična za konjuktivitis, čmičak, očni pritisak i vid. Njome je najbolje umivati se. Čaj se pravi tako što se 1 kašičica listova pomeša sa 2 dcl vode. Kada proključa, ostaviti da odstoji 3 minuta, pa procediti. Mlakim čajem ispirati oči 3 puta dnevno.

Komorač je biljka od koje se pravi čaj sa kojim se umiva. Jednu kašičicu usitnjenog komorača skuvati u 2 dcl vode, pa kada se ohladi, toliko da bude mlako, isprati lice i oči. Komorač se u ishrani koristi i kao začin.

Peršun  izuzetno pogoduje očima. Čaj od peršuna se pravi tako što u 3 dcl vode uspemo 2 kašike iseckanog peršuna i kuvamo do 3 minuta. Nakon što se ohladi i procedi, čaj je odličan za ispiranje očiju i dozvoljen je, za korišćenje u ove svrhe, nekoliko puta dnevno. Kada u isti taj čaj umočimo blaznice, možemo ih staviti na oči i držati kao obloge 10 minuta. Ova metoda odmara oči.

Čaj od kamilice pripremamo tako što 2 kašike cveta kamilice prelijemo sa 3 dcl ključale vode. Čim čaj postane mlak njime isperemo oči.

Puter sadrži vitamin A i veoma pogoduje očima. Jedite ga u umerenim količinama, do 20 gr dnevno.

Kapi od nezagađenog meda bez šećera treba izmešati sa vodom. Na 1 kap meda ide 3 kapi vode. Tečnost držati u fržideru i kapati dva puta dnevno po 3 kapi u svako oko. Nakon godinu dana, videćete rezultate.

Čudesna mešavina za poboljšanje vida – recept

Za ovaj recept pripremite: 100 gr soka od aloje (prirodnog), 500 gr izdrobljenih oraha, 300 gr meda i sok od 4 limuna. Sve zajedno pomešajte i držite u frižideru. Uzimajte po 1 kašiku 30 minuta pre svakog obroka. Ovaj recept je magičan za ceo organizam, a nakon dugoročnog korišćenja poboljšava vid.