You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Kako spremiti brokoli i koje su njegove prednosti

Kako spremiti brokoli i koje su njegove prednosti

Brokoli je zaista sjajno povrće i sve veći broj ljudi ga konzumira u raznim oblicima. On ima niz prednosti za zdravlje i vrlo je bogat kako vitaminima, tako i mineralima.

U nastavku teksta saznaćete koje su njegove najbitnije prednosti za zdravlje čoveka kao i to kako ga možete spremiti, odnosno kako ga sve i na koje načine možete konzumirati.

Zdravstvene prednosti brokolija:

1. Prevencija raka

Brokoli sadrži glukorafanin, koji telo prerađuje u antikancerogeno jedinjenje sulforafan. Ovo jedinjenje oslobađa telo od bakterije koja izaziva rak želuca (Helicobacter pylori). Pored toga, brokoli sadrži indol-3-karbinol, moćno antioksidanstko i antikancerogeno jedinjenje koje sprečava razvoj raka dojke, grlića materice i prostate, a takođe jača i funkciju jetre.

kako spremiti brokoli povrce

Pored brokolija, antikancerogena svojstva i svojstva za jačanje imuniteta ima i drugo povrće, kao što su karfiol, prokelj i kupus.

2. Smanjenje holesterola

Kao i mnogo integralnih namirnica, brokoli je prepun rastvorljivih vlakana koja uklanjaju holesterol iz organizma.

3. Smanjuje alergijsku reakciju i upalu

Brokoli je izuzetno bogat izvor kempferola i izotiocijanata, koji spadaju u antiupalne fitonutrijente. Istraživanje je dokazalo sposobnost kempferola da smanji uticaj alergijskih supstanci na naš organizam. Brokoli čak ima značajne količine omega 3 masnih kiselina, koje su poznate po svojim antiupalnim svojstvima.

4. Moćni antioksidant

Od svog povrća, brokoli je najbogatiji izvor vitamina C i flavonoida koji su potrebni za efikasno delovanje vitamina C. Takođe, u brokoliju se nalaze i karotenoidi, kao što su lutein, zeaksantin i beta-karoten, i drugi moćni antioksidanti.

5. Zdravlje kostiju

Brokoli sadrži velike količine kalcijuma i vitamina K, koji su dobri za zdravlje kostiju i za sprečavanje osteoporoze.

6. Zdravlje srca

Antiinflamatorna svojstva sulforafana, jednog od izotiocijanata (ITCs) u brokoliju, mogu da spreče neka od oštećenja krvnih sudova koja mogu nastati zbog upale izazvane hroničnim problemima šećera u krvi.

7. Detoksikacija

Glukorafanin, glukonasturtin i glukobrasicin su posebni fitonutrijenti koji podstiču proces detoksikacije organizma, uključujući aktivaciju, neutralizaciju i eliminaciju neželjenih zagađivača. Ova tri koraka su u savršenoj kombinaciji u brokoliju. Brokoli takođe sadrži izotiocijanate koji kontrolišu proces detoksikacije na genetskom nivou.

8. Pomoć u ishrani

Brokoli je moćni ugljeni hidrat i bogat je vlaknima, koja pomažu u varenju, sprečavaju zatvor, održavaju nizak nivo šećera u krvi i sprečavaju prejedanje. Pored toga, šolja brokolija ima isto proteina kao i šolja pirinča ili kukuruza, ali duplo manje kalorija.

9. Alkališe vaš organizam

Kao i mnogo drugo povrće, brokoli smanjuje nivo kiselosti u celom telu, što ima mnogo zdravstvenih prednosti.

Zanimljivosti i istraživanja o brokoliju

• Brokoli je zaista veoma veliki cvet, koji se bere pre nego što procveta.

• Brokoli se uzgajao u Italiji u doba starog Rima, od divljeg kupusa.

• Brokoli su prvi put u Ameriku preneli italijanski imigranti ali nije bio poznat sve do 1920ih godina.

• “Srodnik” brokolija, karfiol, takođe je blago antialergijsko povrće. On podstiče proizvodnju antitela, a smatra se da štiti i od alergija, astme, migrena i depresije.

• Dokazano je da je samo pola šolje brokolija dnevno ili dve porcije po dve šolje nedeljno dovoljno da se spreči pojava raka.

• Klice brokolija su takođe nedavno postale popularne kao rezultat istraživanja gde je otkrivena visoka koncentracija antikancerogenog fitonutrijenta sulforafana u njima.

• Sjedinjene Američke Države su treći najveći proizvođač brokolija u svetu (posle Kine i Indije), gde raste preko milion tona.

• Romanesco brokoli, koji ima predivne cvetove, zaista je prava vrsta karfiola. Njegov oblik je približan prirodnom fraktalu. Svaki pupoljak je sastavljen od niza manjih pupoljaka, koji su uređeni u logaritamskoj spirali uređenoj po principu tzv. zlatnog odnosa.

Saveti za upotrebu

Ako želite da smanjite holesterol, komponente bogate vlaknima u brokoliju bolje će se vezati za žučne kiseline u vašem digestivnom traktu kada se prokuvaju. Kada dođe do ovog procesa vezivanja, lakše se izlučuju žučne kiseline, a rezultat je smanjenje nivoa holesterola. Sirov brokoli ima malo manji uticaj na holesterol, ali zato ima više uticaja u nekim drugim oblastima.

Pokušajte da ne prekuvate brokoli jer u tom procesu može se uništiti oko polovina njegovih koristi. Takođe, ako stavite brokoli u mikrotalasnu verovatno ćete ukloniti važne hranljive sastojke iz njega.

Blago kuvanje je najbolje. Kuvajte brokoli samo nekoliko minuta, dok ne postane svetlo zelene boje. Prestanite sa kuvanjem brokolija dok još uvek ima malo čvrstine u njemu.

• Dodajte brokoli i karfiol čorbama i paprikašu.
• Jedite brokoli ili karfiol sirove ili blago kuvane sa prelivom od limuna ili maslinovog ulja.
• Isecite blago obareni brokoli i karfiol i dodajte ga salati.
• Prelijte testeninu maslinovim uljem, pinjolima i cvetovima obarenog brokolija. Dodajte so i biber za bolji ukus.
• Kuvani brokoli i karfiol kombinujte sa začinima po vašem izboru, da biste napravili jednostavnu ukusnu čorbu.
• Dodajte omletu cvetove i seckane stabljike brokolija.

Za značajne antikancerogene koristi neki istraživači preporučuju 3 šolje brokolija dnevno. To znači da ga ne koristite samo za garniranje jela, već da ga dobro skuvate.