You are here: Home » Blog » Brza i prirodna detoksikacija celog organizma

Brza i prirodna detoksikacija celog organizma

Teška i nezdrava hrana, toksini iz okoline, cigarete i alkohol, stres i nedovoljna fizička aktivnost mogu dovesti do nepravilnog funkcionisanja organizma. Ukoliko ste stalno umorni, spava vam se i nemate energije, onda je pravo vreme za detoksikaciju ili čišćenje vašeg organizma. To će vam pomoći da telo vratite u prirodnu ravnotežu.

Najbolji period za čišćenje organizma je proleće i leto. To je pravo vreme da se telo očisti od teške hrane koju smo konzumirali tokom zime i da se napuni mineralima i vitaminima.

Brza i prirodna detoksikacija celog organizma

Simptomi da vam je potrebna detoksikacija

Telo nam uvek šalje signale kada nešto nije u redu, ali ih mi često zanemarujemo. Isto tako, postoje jasni simptomi kada nam je potrebna detoksikacija organizma i veoma je važno da ih na vreme prepoznamo. Neki od tih simptoma su problemi sa kožom, bubuljice, nadutost i gasovi, zatvor, alergije, umor, glavobolje i loša koncentracija, a nekada može doći i do ozbiljnijih simptoma kao što je depresija. Nekada i nije potrebno čekati da se ovi simptomi pojave, već je najbolje s vremena na vreme uraditi detoksikaciju organizma.

Postoji mnogo načina na koje možete detoksikovati organizam, ali uvek je najbolje izabrati prirodan način. To znači da konzumirate namirnice koje čiste telo od štetnih materija. Takođe, važno je da se u toku detoksikacije organizma unose i dovoljne količine tečnosti, naročito vode i čajeva za čišćenje. U nastavku slede neke od namirnica koje mogu pomoći u detoksikaciji organizma.

Namirnice za detoksikaciju organizma

Voće. Voće je prirodni antioksidans i sadrži mnogo hranljivih sastojaka. Lako se vari i ima sposobnost da čisti telo od toksina. Jabuka je voće koje ima najveće detoksikaciono dejstvo. Odmah posle slede pomorandža i limun, koji su bogati vitaminom C. Ovaj vitamin je najbolji za detoksikaciju i čišćenje jetre od toksina.

Ceđeni sokovi. Ceđeni sokovi od voća i povrća su deo svakog programa za detoksikaciju organizma. Oni sadrže enzime koji pokreću metaboličke procese, obezbeđuju energiju i snabdevaju telo svim potrebnim mineralima i vitaminima.

Zeleno povrće. Povrće zelene boje je odlično za detoksikaciju jetre i čišćenje celog organizma od otrovnih hemijskih supstanci iz okoline. Najviše detoksikacionih svojstava imaju brokoli, spanać, blitva, kelj i zelene alge. Takođe, zelena salata čisti jetru, creva i krvne sudove.

Sirovo povrće. Sirovo povrće poput belog i crnog luka, cvekle, šargarepe, paprike, artičoke, repe ili kupusa sadrži prirodni sumpor i pomaže u čišćenju jetre od toksina. Najbolje je kombinovati ove namirnice u toku detoksikacije organizma.

Orašasti plodovi i semenke. Za detoksikaciju organizma takođe možete koristiti semenke kao što su semenke bundeve i suncokreta, susamovo i laneno seme, badem ili orah. Ove semenke se lako vare i pomažu u čišćenju organizma od štetnih materija.

Žitarice. Osim povrća i voća, za vreme detoksikacije organizma možete konzumirati i žitarice kao što su ovas, ječam, proso, spelta, a dozvoljen je i integralni pirinač.

Čajevi za čišćenje organizma

Zeleni čaj. Zeleni čaj sadrži velike količine antioksidanasa, a među njima su i čuveni katehini koji jačaju funkciju jetre i čiste toksine iz organizma. Zeleni čaj se uglavnom kupuje u kesicama.

Čaj od koprive. Čaj od koprive je poznat po svojstvima za čišćenje krvi i ubraja se u čajeve koji su najbolji za detoksikaciju organizma.

Čaj od lanenih semenki. Čaj od semenki lana je veoma koristan za čišćenje organizma jer laneno seme olakšava čišćenje creva zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama i sluzi koju sadrži.

Čaj od maslačka i sleza. Čaj od maslačka i sleza često se koristi za detoksikaciju bubrega ali i celog organizma.

Proizvodi za čišćenje organizma

Antiparazitni program. Antiparazitni program se zasniva na tri proizvoda: ulje crnog oraha, klinčić i pelin u kapsulama. Ako primenjujete antiparazitni program možete na prirodan način očistiti telo od toksina i parazita. Takođe, ovim programom se mogu ublažiti ili izlečiti razne bolesti.

Zelena glina. Zelena glina je još u drevnom Egiptu bila poznata po svojim lekovitim svojstvima. Danas je veoma popularna kupka sa zelenom glinom, koja pomaže da se telo oslobodi toksina i teških metala. Glina prodire u organizam kroz pore na koži i izvlači sve štetne materije. Potrebno je samo da u kadu tople vode naspete dve šoljice zelene gline i da se kupate oko 20 minuta. Nakon ovako dubinskog čišćenja organizma važno je da povratite dobre bakterije unošenjem dovoljne količine probiotika.

Hlorofil, odnosno zeleni pigment biljaka, veoma je dobar za čišćenje organizma jer ima sposobnost da vezuje i uklanja teške metale iz organizma. Ovaj pigment se nalazi u zelenom povrću, algama i voću.

Nekoliko korisnih saveta za prirodnu detoksikaciju organizma

Dakle, prirodna detoksikacija organizma hranom i vodom podrazumeva da iz ishrane izbacite sve namirnice životinjskog porekla, gazirana pića, šećer, kafu, cigarete i alkohol. Jedite što prirodniju i jednostavniju hranu, sa veoma malo soli, začina i ulja. Potrudite se da vam obroci budu upola manji nego inače.

Pored svih ovih namirnica, čajeva i proizvoda za čišćenje organizma, takođe treba znati da je voda deo svih programa za detoksikaciju organizma od toksina, parazita i teških metala. U cilju detoksikacije tela potrebno je unositi oko 3 l vode dnevno.

Tokom sprovođenja prirodne detoksikacije organizma važno je da se pridržavate nekih dodatnih pravila. Pre svega, veoma je važno da spavate najmanje 8h dnevno, jer su odmor i san od ključnog značaja za oporavak organizma. Takođe, fizička aktivnost je veoma važna i predstavlja deo svakog detoksikacionog programa jer preko znoja se izbacuju svi toksini. To može biti pilates, joga, istezanje ili hodanje, ali treba izbegavati neke iscrpljujuće vežbe. Važno je i da što više vremena provodite na svežem vazduhu, jer ćete tako povećati energiju i vitalnost celog organizma. Još jedan koristan savet je da se tuširate naizmenično toplom i hladnom vodom jer to poboljšava cirkulaciju, zateže kožu i čisti organizam od toksina. Uvek započnite tuširanje toplom, a završite hladnom vodom. Neka ciklusi tople i hladne vode traju po pet minuta. Za potpunu detoksikaciju organizma nakon tuširanja nanesite na telo mešavinu vode, maslinovog i lanenog ulja i soli.

Prirodna detoksikacija organizma nije instant proces i rezultate ne treba očekivati preko noći. Budite uporni i sprovodite detoksikaciju najmanje mesec dana, budite umereni u svemu i rezultati će veoma brzo biti vidljivi.