You are here: Home » Zdravlje » Upala jajnika – simptomi i lečenje prirodnim putem

Upala jajnika – simptomi i lečenje prirodnim putem

Upala jajnika je bakterijska infekcija koja zahvata područje jajnika i materice. Postoji akutna i hronična upala jajnika i obe vrste mogu dovesti do začepljenja jajovoda što je jedan od najčešćih uzroka neplodnosti kod žena.

Upala jajnika najčešće nastaje zimi usled nazeba i pada imuniteta, ali je mogu izazvati i hlamidija i gonokoka koje se prenose nezaaštićenim polnim odnosima kao i nošenje preuske i tesne odeće. U velikom broju slučajeva istovremeno dolazi i do cistitisa – upale mokraćne bešike što dodatno otežava lečenje.

Upala jajnika - simptomi i lečenje prirodnim putem

Simptomi upale jajnika

Najzastupljeniji simptomi upale jajnika su bolovi u donjem delu stomaka, pojačan sekret, otežano mokrenje, vanmenstrualno krvarenje, bolne menstruacije i odnosi, a često i slabost i temperatura iznad 38 stepeni. Na početku upala neretko nema nikakvih simptoma što dovodi do toga da se nekad dijagnoza ne uspostavi na vreme pa je proces lečenja mnogo kompleksniji i dugotrajniji.

Vremenom upala može izazvati nastajanje gnojnog apcesa pa se može pojaviti gnojni vaginalni iscedak. Takođe, upala jajnika može biti i uzrok neredovnih menstrualnih ciklusa i od nje najčešće boluju žene od 24 do 40 godine.

Iako ginekolozi uglavnom preporučuju upotrebu antibiotika i vaginaleta kod upale jajnika postoje i mnogi prirodni lekovi koji uspešno regulišu ženske tegobe.

Lečenje upale jajnika prirodnim putem

Svinjska mast

Svinjska mast koja se ispira u devet voda je od davnina poznat i vrlo efikasan lek za upalu jajnika. Mast se stavlja na tampon i ostavlja se da odstoji preko noći, a potom se ujutru stavlja. Mast se pere u devet voda tako što se sipa malo vode u mast promeša sa kašičicom i odaspe se višak vode i to se ponavlja devet puta sve dok mast ne postane penasto bela.

Kantarion ulje

Kantarion ulje takođe se može staviti na tampon i ostaviti da deluje preko noći. Ima izuzetno lekovita dejstva za ženske genitalne organe, a tome u prilog ide i činjenica da postoje i vaginalete na bazi kantarionovog ulja iako organsko kantarionovo ulje daje mnogo bolje i brže rezultate u lečenju.

Belo vino

Tople obloge od belog vina su takođe odličan lek za upalu jajnika. Obloge se prave tako što pamučnu krpu ili peškir natopite u zagrejano belo vino i stavite ih na bolno mesto da odstoje preko noći.

Čaj od virka/vrkute

Čaj od virka/vrkute je jedan od najefikasnijih prirorodnih lekova za ženske bolesti. Priprema se tako što se jedna kašika istinjenog virka prelije sa 250 ml hladne vode, a potom se stavi da proključa. Pije se nakon što odstoji 15 minuta. Najbolje ga je piti tri puta na dan od tri do četiri nedelje.

Mešavina virka i imele

Imelu potopite u hladnu vodu da odstoji 12 sati, a potom grejte i pijte u gutljajima tri do četiri šolje dnevno.

Čaj od rusomače

Dve kašičice rusomače prelijte sa 2.5 dl ključale vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Pijte ga dva puta dnevno od šest do osam nedelja.

Čaj od broćike

Čaj od broćike je od davnina korišćen kao lek kod upale jajnika, materice i jakog krvarenja. Dnevno treba piti od  tri do pet šolja vrućeg čaja.

Čaj od kukuruzne svile

U 2 dl ključale vode stavite jednu kašiku kukuruzne svile i ostavite tri minuta da odstoji. Piti topao čaj po gutljaj, dva na svaka dva sata.

Mešavina kukuruzne svile, nevena i medveđeg grožđa

Staviti i dobro promešati šest kašika kukuruzna svile  – i po 4 kašike nevena i medveđeg grožđa.  Četiri kašike mešavine kuvati 15 minuta u pola litre vode. Zatim ostaviti da odstoji 15-20 minuta. Piti pre jela po jednu šolju tri puta na dan.

Mešavina različka, medveđeg grožđa i zove

Napraviti mešavinu od različka, četiri kašike medveđeg grožđa, dve kašike cveta zove i tri kašike kore zove. Od te mešavine četiri kašike kuvati 10 minuta u pola litre vode i potom ostaviti da odstoji  poklopljeno 10-15 minuta. Nakon toga procediti čaj, zasladiti medom po želji i dodati malo soka od limuna. Piti nekoliko puta dnevno po jednu šoljicu.

Mešavina kamilice, zovinog cveta i različka

Napraviti mešavinu od po četiri kašike kamilica i zovinog cveta i osam kašika različka.Kada se dobro  promeša tri kašike kuvati 15 minuta u pola litre vode i potom pustiti da odstoji 15-20 minuta. Piti pre jela po jednu šolju tri puta na dan.

Kupka od hajdučke trave

Kupka se priprema tako što se 100 g usitnjene hajdučke trave prelije sa dva litra hladne vode, a potom se doda 4,5 kašika soli. Potom se kuva na tihoj vatri deset minuta, a zatim poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata. Nakon toga procediti, sipati u kupku i dodati još tople vode. Treba da provedete od 20 do 30 minuta u toploj kupki, a potom se da se dobro utoplite. Tretman treba primenjivati oko mesec dana od dva do tri puta nedeljno.

Crno vino i ruzmarin

Operite 40 vrhova ruzmarina i prelijte sa 1 l crnog domaćeg vina. Ovo ostavite da odstoji na tamnom i hladnom mestu nekoliko dana, a potom svako jutro uzimajte po 0,3 dl napitka na prazan želudac.

Obloga od koprive i jabukovog sirćeta

Isecite sveže listove koprive i dobro ih istucajte, a zatim ih poprskajte jabukovim sirćetom. Umotajte koprivu u dva sloja gaze i prenoćite sa oblogom na donjem delu stomaka. Ovo ponavljajte dva do tri puta nedeljno.

Obloga od soli i sirćeta

U tiganj staviti dve šake soli i to zagrejati na šporetu. Mešati sa varjačom sve dok ne počne da prska. Tada na so naliti malo sirćeta dok so ne postane mokra. So potom staviti na lanenu krpu i previti bolno mesto. Obloge stavljati svako veče.