You are here: Home » Zdravlje » Čajevi za akne (bubuljice)

Čajevi za akne (bubuljice)

Ako imate problem sa aknama odnosno bubuljicama, razmislite o tome da započnite tretman baziran na čajevima. Za bolje rezultate, preporučuje se da ove čajeve koristite i za spoljnu i za unutrašnju upotrebu, jer neke od ovih biljaka imaju dezinfekciona, antiinflamatorna svojstva, kao i svojstva za zaceljenje ožiljaka.

To je ono što biljke čini najboljim sastojcima kozmetičkih proizvoda, posebno kada se radi o aknama. U slučaju da niste znali, tinejdžeri nisu jedini koji pate od ovog problema, već i odrasli između 20 i 40 godina.

Veruje se da je jedan od glavnih uzroka pojave akni genetski faktor, koji prenosi informacije sa majke ili oca na bebu. Pored medicinskih stanja, akne mogu da smanje samopouzdanje i da dovedu do veoma lošeg društvenog života. Ne dozvolite da ovaj problem utiče na vaš svakodnevni život i pokušajte da dobijete pomoć što pre možete.

Čajevi za akne: unutrašnji tretman

Čaj od ljubičice

Ova biljka sadrži antialergijska svojstva i svojstva za čišćenje, što je čini savršenom za lečenje akni. Pripremite esenciju ljubičice kao što sledi: kuvajte kašičicu ljubičica u 250 ml vode, procedite i pustite da se ohladi. Pijte 2-3 šolje ovog čaja svakoga dana, pola sata pre obroka.

Savetuje se da se pridržavate ovog tretmana maksimalno 6 dana kako biste videli rezultate. Posle 6 dana, napravite pauzu, pa krenite kasnije ispočetka.

Čaj od čička

Kada birate tretman za akne, trebalo bi definitivno da probate čaj od čička jer on može da eliminiše toksine iz vašeg tela, zahvaljujući svojim antiseptičkim svojstvima. Čičak se može naći kao važan sastojak u mnogim kozmetičkim proizvodima, od sredstava za čišćenje lica pa do noćnih krema.

Sve što treba da uradite je da pripremite napitak od čička koristeći 3-4 kašičice korena čička i litar vode. Pijte taj čaj u toku dana. Ako hoćete da rezultati budu još bolji, možete udvostručiti ili utrostručiti količinu korena čička i piti dve šolje dnevno. Ovaj tretman bi trebalo da traje dva meseca, sa 10 dana pauze posle prvog meseca.

lecenje bubuljica pomocu cajeva

Čaj od maslačka

Čaj od maslačka ima veoma moćno diuretičko delovanje, jer povećava eliminaciju toksina iz vašeg tela. Ova biljka je, takođe, bogata vitaminima i veoma korisna za vaše telo. Tačno je da ovaj čaj ima gorak ukus, ali možete dodati med i limun da bi ukus bio bolji. Pijte 2 šolje čaja od maslačka svakoga dana, jedan mesec, da biste pročistili organizam i otklonili akne sa vaše kože.

Čajevi za akne: spoljna upotreba

Zeleni čaj

Ovaj čaj se preporučuje za mnoge probleme na koži, zato što ima veoma blagotvorno dejstvo na vaše epitelne ćelije. Takođe, ima i antioksidantna i antibakterijska svojstva. Stavite tople obloge na vaše lice nakon skidanja šminke. Na ovaj način, vaša koža će biti hidrirana, očišćena i mnogo sjajnija. Zeleni čaj se bori protiv akni, umiruje kožu i zatvara proširene pore.

Čaj od cvetova nevena

Čaj od cvetova nevena ima svojstvo da zaceljuje ožiljke, kao i hidratantna i regeneracijska svojstva, koja mogu da čine čuda za vašu masnu i iritiranu kožu. Pripremite malu količinu esencije cveća nevena i koristite je tokom dana, pazeći da je uvek sveža. Stavljajte svako veče pre spavanja obloge na delove koji su pod upalom. Ovaj tretman za akne umiriće upale na koži.

Čaj od cikorije

Još jedan efikasan tretman za bubuljice zasnovan je na čaju od cikorije, jer može da ubrza proces izlečenja i takođe se preporučuje za masnu kožu. Pripremite sledeću mešavinu: kuvajte 3-4 kašičice cikorije u šolji vode 10-15 minuta, a onda pustite da se ohladi i procedite. Koristite ovaj čaj da očistite kožu svako veče pre odlaska na spavanje.

Čaj od hmelja

Ako imate probleme sa aknama ili sebumom, upravo čaj od hmelja može biti ono što vam je potrebno, jer može da spreči infekcije mikroba. Kuvajte kašičicu hmelja u šolji vode i dobijeni rastvor koristite za obloge. Stavite ih na delove koji su pod upalom nakon skidanja šminke svako veče i rano ujutru.

spoljna upotreba cajeva za akne

Mere opreza prilikom korišćenja terapije

Kada birate tretman za akne, probajte prirodne načine lečenja pre nego što potrošite mnogo novca na lekove. Na ovaj način bićete sigurni da hemikalije neće ući u vaše telo.

Pre bilo kakvog korišćenja trebalo bi da se posavetujete sa svojim doktorom, i ako vam on daje zeleno svetlo onda probajte jedan od ovih čajeva i vidite koji od njih odgovara vašem problemu.

Veliki broj korisnika je primetio mnogo bolje rezultate kada je bubuljice lečio na prirodan način, izmedju ostalog i pomoću čajeva nego kad su koristili raznorazne proizvode sa štetnim hemikalijama koje mogu izazvati alergije i mnoga druga neželjena dejstva.