You are here: Home » Zdravlje » Kako ukloniti bradavice prirodnim putem: na licu, vratu, rukama, nogama

Kako ukloniti bradavice prirodnim putem: na licu, vratu, rukama, nogama

Bradavice su tvrde izrasline na koži koje su uzrokovane raznim vrstama virusa. Bradavice se najčešće javljaju kod osoba koje imaju slab imunitet i mogu se preneti direktnim ili indirektnim kontaktom. Neke bradavice nestaju same od sebe nakon nekoliko meseci ili godina.

Takođe, bradavice se mogu ukloniti odgovarajućom terapijom, kao što su laser, tečni azot i radiotalasi. Međutim, postoje i razni prirodni načini na koje možete rešiti ovaj problem.

Kako ukloniti bradavice prirodnim putem na licu, vratu, rukama, nogama

Morska voda. Najbolji prirodni lek protiv bradavica je, svakako, morska voda, jer so i jod koji se u njoj nalaze mogu da isuše ove izrasline. Potrebno je da što duže boravite u morskoj vodi ili da natopite krpu morskom vodom i stavite je na bradavicu.

Crni luk. Crni luk se takođe često koristi za uklanjanje bradavica na telu. Potrebno je samo iseckati i posoliti glavicu luka i ostaviti da prenoći i pusti sok. Dobijenom tečnošću mažite bradavice dva puta u toku dana.

Beli luk. Beli luk predstavlja potpuno prirodan i proveren lek za bradavice. Uzmite jedan čen belog luka i isecite ga na pola. Mažite bradavicu jednom polovinom, tako da upije sokove sa presečene strane luka. Nakon 2 minuta trljanja, drugu polovinu belog luka zalepite flasterom ili lepljivom trakom na bradavicu. Postoji i drugi način na koji možete koristiti beli luk za lečenje bradavice, a to je da napravite kašu od belog luka. Izgnječite ga viljuškom i stavite na bradavicu, ali tako da prekrije celu površinu bradavice, pa preko zalepite flaster.

Smokva ima sposobnost da leči bradavice, tako što mleko ili sok iz nje nakapate na bradavicu. Pustite da se osuši, a zatim isperite mlakom vodom i ponavljajte postupak sve dok bradavica u potpunosti ne otpadne.

Čuvarkuća. Potrebno je da pomešate jednu supenu kašiku ceđenog soka čuvarkuće sa 1 dl vode i sa 200 g svinjske masti. Stavite ovu mešavinu na ringlu i grejte sve dok se mast ne otopi, a zatim naspite u staklenu posudu i čuvajte je u frižideru. Ovom dobijenom tečnošću mažite bradavicu nekoliko puta dnevno.

Mlečika. Da biste napravili preparat za uklanjanje bradavica od mlečike, potrebno je najpre da isperete u 9 voda 100 g masti, a zatim da dodate 7 sitno iseckanih cvetova mlečike. Kuvajte ovu mešavinu na tihoj vatri 2h, a zatim je procedite i pustite da se ohladi. Mažite bradavicu dva puta dnevno, ujutru i uveče.

Ricinusovo ulje. Ricinusovo ulje takođe može biti efikasno za uklanjanje bradavica. Potrebno je da ih mažete ricinusovim ulje svako jutro i veče, sve dok ne otpadnu. Takođe, možete napraviti pastu od ricinusovog ulja i sode bikarbone. Nanosite je na bradavicu nekoliko puta dnevno i prekrijte je zavojem.

Maslačak. Za bradavice je najefikasniji sok od listova i cvetova maslačka koji treba svakodnevno da mažete na bradavicu. Bradavica će od ovog soka postajati sve tamnija a na kraju će da otpadne. Pored ovoga, imate i varijantu koja podrazumeva upotrebu meda od maslačka.

Pivska pena. Potrebno je da gazu ili tkaninu natopite pivskom penom i da stavite na bradavicu. Ponavljajte svakodnevno ovaj postupak.

Namažite propolis na bradavicu i zalepite flasterom. Držite tako 2-3 dana i ponavljajte postupak sve dok bradavica ne nestane.

Jabukovo sirće. Natopite zavoj jabukovim sirćetom i stavljajte na bradavicu svako veče pre spavanja. Takođe, možete i nekoliko kriški limuna potopiti u jabukovo sirće i ostaviti dve nedelje. Nakon tog perioda, ovim kriškama limuna možete trljati bradavice i one će za kratko vreme da se povuku.

Osim ovih praktičnih prirodnih lekova za uklanjanje bradavica, takođe je važno da svakodnevno jačate svoj imuni sistem, jer je on najbitniji u borbi protiv infekcija i virusa. Trudite se da vaša ishrana bude uravnotežena i raznovrsna. Imunitet možete ojačati i uzimanjem vitamina C i multivitaminskih preparata koji takođe mogu pomoći u uklanjanju bradavica. U uklanjanju bradavica i ožiljaka, takodje vam može pomoći i tretman plastične hirurgije.