You are here: Home » Blog » Najbolji prirodni diuretici za izbacivanje vode iz organizma

Najbolji prirodni diuretici za izbacivanje vode iz organizma

U ovom tekstu saznajte koja su to najbolja prirodna rešenja odnosno najbolji prirodni diuretici za izbacivanje vode iz organizma.

Diuretici pomažu da se telo oslobodi viška tečnosti, uglavnom vode i natrijuma. Većina diuretika stimuliše bubrege da izlučuju više natrijuma u urin. Kada diuretici isperu natrijum, izbacuje se i voda iz organizma.

Kada se prepisuju diuretici?

Doktori prepisuju diuretike kada telo zadržava previše vode. Ovaj problem je najčešći kod starijih odraslih osoba. Sledeća stanja mogu zahtevati regulaciju tečnosti u telu ili mogu dovesti do zadržavanja vode:

• Visok krvni pritisak
• Kongestivna srčana insuficijencija
• Disfunkcija bubrega
• Kamen u bubregu
• Edem (otok tkiva, kao što je otok nogu i stopala)
• Sindrom policističnih jajnika
• Dijabetes

o caju od maslacka

Prepisani diuretici mogu da uzrokuju neke neželjene efekte. Ovo uključuje umor, grčeve u mišićima, nesvestice, osip i glavobolje.

Razmatranje prirodnih diuretika

Neke biljke i dijetetski suplementi imaju diuretička svojstva koja vam mogu biti od koristi. Uvek pričajte sa doktorom i pitajte o mogućim alergijskim reakcijama, naročito ako već uzimate neke lekove.

Top 7 prirodnih diuretika

U nastavku je navedeno sedam najčešćih prirodnih diuretika. Rane naučne studije su pokazale da mnoge od ovih alternativa pomažu da telo izbaci višak tečnosti.

1. Maslačak

Za neke je maslačak samo korov. Međutim, nedavna istraživanja su pokazala da jedno od jedinjenja ove biljke poboljšava aktivnost bubrega i povećava urinarnu frekvenciju. Od njega možete i med napraviti.

2. Glog

Ovaj srodnik familije ruža je moćan diuretik. Može da smanji nagomilavanje tečnosti, što znači da može da poboljša simptome kongestivne srčane insuficijencije. Pokazano je da hranljive materije gloga povećavaju urinarno izlučivanje i protok.

Bobice gloga takođe mogu da deluju kao diuretik i mogu da pomognu u lečenju problema sa bubrezima.

3. Rastavić

Studija iz 2014. godine je pokazala da ekstrakt rastavića ima iste efekte kao i prepisani diuretici, ali sa manje neželjenih efekata. Rastavić može biti dobra alternativa za lekove koji se dobijaju na recept, naročito ukoliko ste imali problema sa neželjenim efektima.

4. Smreka

Smreka se koristi kao diuretik još od srednjeg veka. Nekoliko modernih studija su dokazale njene koristi, pre svega značajan uticaj na volumen urina kod životinja. Kao i mnogo drugih prirodnih diuretika, smreka ne smanjuje nivo kalijuma kao neki drugi lekovi.

5. Zeleni i crni čaj

Svaki put kada uživate u toploj šolji čaja, možete da izbacite višak tečnosti iz organizma. I crni i zeleni čaj su se pokazali kao efikasni prirodni diuretici.

6. Peršun

Iako se peršun uglavnom koristi za garniranje, on takođe može biti koristan onima koji imaju problem sa diureticima. Jedna studija je pokazala da peršun može da pomogne kod urinarnog volumena.

Peršun možete konzumirati na razne načine, a jedan od boljih je svakako u obliku čaja. Detaljnije o prednosti čaja od peršuna i njegovoj pripremi čitajte u ovom tekstu.

7. Hibiskus

Ovaj divan cvet pruža mnogo više koristi nego što to izgleda. Roselle, vrsta hibiskusa, pokazala je značajne efekte u nedavnoj studiji. Ranija studija je takođe pokazala da hibiskus pomaže kod filtracije bubrega. Jako dobra varijanta za korišćenje hibiskusa je kroz čaj. Više o čaju od hibiskusa kao i receptu za njegovu pripremu možete pročitati ovde.