You are here: Home » Zdravlje » Sjogrenov sindrom – simptomi, iskustva i lečenje

Sjogrenov sindrom – simptomi, iskustva i lečenje

Sjogrenov sindrom je autoimuna bolest u kojoj se stvaraju antitela koja napadaju naša sopstvena tkiva. Ovaj sindrom uzrokovan je oslabljenom funkcijom egzokrinih žlezda i najčešće se javlja kod žena između 30. i 50. godine života.

Takođe, od ovog sindroma obično obolevaju oni u čijoj porodici već postoji ova ili neka druga autoimuna bolest.

Simptomi i vrste Sjogrenovog sindroma

Simptomi Sjogrenovog sindroma variraju od osobe do osobe. Međutim, prvi simptomi su uvek suva usta i grlo i beo otečen jezik. Pljuvačne žlezde se povećavaju i vremenom postaju tvrđe i bolne na dodir, a oko njih se pojavljuje i crvenilo.

Sjogrenov sindrom - simptomi, iskustva i lecenje

Takođe, gutanje je otežano zato što su usta suva, a često je otežan i govor. Dolazi i do zapaljenja desni, stvara se karijes i zubi često počinju da ispadaju. Karakterističan simptom ove bolesti je i hroničan umor i malaksalost, povišena telesna temperatura, pospanost i artritis. Postoje dva oblika Sjogrenovog sindroma. Primarni oblik ove bolesti zahvata suzne i pljuvačne žlezde, a sekundarni oblik je povezan sa drugim autoimunim bolestima, pa je i njegovo lečenje komplikovanije. Simptom sekundarnog oblika Sjogrenovog sindroma kod žena može biti i suvoća vagine, a često dolazi i do komplikacija sa plućima, bubrezima i nervima.

Lečenje Sjogrenovog sindroma

Ne postoji neki univerzalan lek za ovu bolest, pa se uglavnom primenjuje simptomatska terapija. Međutim, veoma je važno da se bolest na vreme prepozna da bi se sprečile dalje komplikacije. Simptomi se mogu umanjiti na različite načine. Osnovna prevencija ove bolesti je redovna higijena usta jer najvažniji segment lečenja kod Sjogrenovog sindroma jeste prevencija dodatnog isušivanja usta. Suva usta se mogu lečiti upotrebom veštačke pljuvačke, a veštačke suze mogu umanjiti iritacije i peckanje očiju. Za suve oči možete koristiti i zaštitne naočare koje će umanjiti dalje isušivanje očiju. Često je potrebno koristiti i razne lekove za štitnu žlezdu, bolove u zglobovima itd. Ipak, pre nego što se odlučite za bilo koji vid terapije konsultujte se sa vašim lekarom koji će vam preporučiti odgovarajuću terapiju.

Za lečenje Sjogrenovog sindroma veoma je važan i odgovarajući režim ishrane. Da bi se sprečilo dalje isušivanje usta, potrebno je iz ishrane eliminisati alkohol, kafu i sve napitke koji sadrže kofein. Takođe, izbegavajte preterano slanu, kiselu, začinjenu i ljutu hranu i kisela pića koja kod isušenih usta mogu izazvati bol. Umesto industrijski prerađenih sokova pijte prirodne sokove od breskve ili jabuke i konzumirajte mlečne proizvode, kao što su probiotski jogurt ili kefir. Izbacite iz ishrane slatkiše i grickalice i ostavite pušenje, jer duvanski dim je poznat po tome da isušuje usnu duplju.

Takođe, neophodno je da pijete vodu tokom celog dana, jer usna duplja uvek mora biti hidrirana i vlažna. Jedite što više voća i povrća, a umesto belog hleba konzumirajte integralni hleb i ostale proizvode od celog zrna žitarica. Uz zdravu ishranu, poželjno je baviti se i fizičkom aktivnošću. Možete se odlučiti za redovne šetnje, trčanje, lagane vežbe, plivanje ili vožnju bicikla, kako biste održali gipkost mišića i zglobova.

Prirodno lečenje Sjogrenovog sindroma

Sjogrenov sindrom se može lečiti i prirodnim putem. Za smanjenje upalnih procesa i otoka najbolje je koristiti obloge od ricinusovog ulja i čaj od žalfije i od korena čička. Takođe, preporučuje se žvakanje svežeg korena biljke ehinacee jer time se podstiče lučenje pljuvačke. Za bolji rad pljuvačnih žlezda preporučuju se i prirodni sokovi i čaj od kamilice. U nastavku slede recepti za neke lekovite preparate koji vam mogu pomoći u lečenju Sjogrenovog sindroma.

Ricinusovo ulje. Obloge od ricinusovog ulja mogu ublažiti bol u pljuvačnim žlezdama. Potrebno je prvo da zagrejete ricinusovo ulje da bude toplo, ali ne vruće. Uzmite rukavicu za kupanje i natopite je ovim uljem i stavite na bolne pljuvačne žlezde. Neka stoji tako oko 15 minuta i ovaj proces ponavljajte 2-3 puta dnevno.

Čaj od žalfije i korena čička. Uzmite jednu supenu kašiku sitno iseckanog korena čička i 2 supene kašike sitno iseckanog lista žalfije i izručite u 600 ml ključale vode. Poklopite i pustite da stoji oko 2h, procedite i ispirajte usta ovim čajem.

Čaj od podubice i pelena. Uzmite 2 supene kašike sitno iseckanog lista i cveta podubice i 2 supene kašike sitno iseckanog lista i cveta pelena. Izručite ove biljke u 6 dl ključale vode, poklopite i pustite da odstoji oko 2h. Procedite ovaj čaj i mućkajte ga u ustima pre svakog obroka, dakle 2-3 puta dnevno. Takođe, preporučuje se i da pijete po 1 dl ovog lekovitog čaja svaki dan.

Ulje bobica pasjeg trna. Ulje bobica pasjeg trna se sve više preporučuje za lečenje Sjogrenovog sindroma, jer se u njemu nalazi omega 7 masna kiselina koja utiče na stvaranje prirodnih suza i slina u usnoj šupljini i sluzi kod žena u menopauzi. Ova kiselina hidrira oči i sprečava upale, a osim nje ovo ulje sadrži i velike količine vitamina E koji predstavlja moćan antioksdans.

Iskustva

Treba znati da je Sjogrenov sindrom dosta naporno oboljenje koje može trajati čak i po nekoliko decenija. Ako je u pitanju primarni oblik ove bolesti, simptomi zahvataju samo pljuvačne i suzne žlezde i mogu se lako izlečiti odgovarajućom terapijom. Međutim, kao što je već rečeno, sekundarni oblik ove bolesti ispoljava se na drugim organima i mora se sistematski lečiti.

Zato je kod ove grupe obolelih lečenje mnogo teže, a ponekad čak dolazi i do komplikacija kao što su upala zida krvnih žila ili rak limfnih čvorova. Međutim, to su retki slučajevi. Sjogrenov sindrom se uglavnom uspešno leči, ukoliko se pacijenti pridržavaju propisane terapije i odgovarajuće ishrane.