You are here: Home » Zdravlje » Čajevi za cirkulaciju

Čajevi za cirkulaciju

Cirkulacija je neverovatno važan proces u organizmu, iako joj često posvećujemo nedovoljno pažnje. Cirkulacija, u stvari, omogućava transport materija kroz telo. Loša cirkulacija dovodi do nedovoljno krvi i vazduha u mozgu, što može da prouzrokuje nesvestice, pospanost, zaboravnost, lošu koncentraciju, slabost, nedostatak pažnje, poremećaj vida, zujanje u ušima, stvaranje masnih naslaga na zidovima krvnih sudova.

Većina ljudi poremećaj moždane cirkulacije primeti zbog hladnih ruku i nogu, modru obojenost kože, grčeve, trnjenje ruku i stalni osećaj smrzavanja. Ako se i leti pokrivate jorganom, možda je vreme da razmislite o lečenju cirkulacije. Kao i za većinu zdravstvenih problema, veliku ulogu igra ishrana, koja, u ovom slučaju, treba biti bogata vitaminima, kao i kretanje i fizička aktivnost koja poboljšava cirkulaciju. Treba povesti računa o cirkulaciji pogotovo moždanoj jer se tako može sprečiti moždani udar.

Jedan od neprijatelja dobre prokrvljenosti su cigarete, koje definitivno treba zaboraviti ukoliko je ovaj problem u pitanju. Osim tih metoda, na cirkulaciju se može uticati upotrebom pravih čajeva. Na kraju krajeva, čaj često i popijemo upravo zato što nam je hladno.

Čaj od hajdučke trave

Čaj od haajdučke trave izuzetno je koristan u borbi protiv slabe cirkulacije. Osim toga, on pomaže čišćenje i viskoznost krvi. 50 grama hajdučke trave i 50 grama čkalja usitnite i pomešajte sa glavicom belog luka koju ste prethodno sitno iseckali. Kašiku ove mešavine prelijte sa 2 dl vruće vode, a potom kuvajte 5 minuta na slaboj vatri. Poklopite, sačekajte da se čaj ohladi do temperature tela, a potom procedite i popijte pre obroka.

Čaj od ruzmarina

Ruzmarin, koprivu, vrisak, imelu i kamilicu pomešajte tako da svake biljke stavite istu količinu. Jednu kašiku ove mešavine prelijte sa pola litre ključle vode. Pustite da odstoji pola sata pa procedite. Pijte 3 puta dnevno, najbolje po 2 šolje čaja. Čaj od ruzmarina, osim što poboljšava cirkulaciju, ublažava glavobolju i širi krvne sudove. Ipak, ako se ovaj čaj pije u večernjim časovima, umanjuje potrebu za snom, pa je bolje popiti poslednju šolju 2 sata pre odlaska u krevet.

caj od ruzmarina

Čaj od gloga

Napravite mešavinu od po 40 grama gloga, valerijane i hajdučice i po 20 grama rastavića i srdačice. Jednu supenu kašiku ove smeše prelijte sa 250 ml vrele vode i nakon nekoliko minuta stajanja procedite. Pijte 3 puta dnevno, po šolju, pre jela. Nakon što potrošite svu napravljenu mešavinu, napravite pauzu od 4-5 dana, a zatim nastavite. Ukoliko je čaj prejak za vaš ukus, možete staviti čajnu kašičicu mešavine umesto supene. Ovaj čaj nije preporučljiv za srčane bolesnike, tačnije, u tom slučaju, trebalo bi prvo upitati lekara.

Čaj od maslačka

Ovaj čaj odlično utiče na bolju prokrvljenost, ali osim toga, maslačak snižava šećer i holesterol, a i usporava starenje. Pored čaja maslačak je dobar i u obliku meda, a recept za takav med pogledajte ovde.

10 grama suvih listova maslačka prelijte sa 250 ml hladne vode i poklopite. Ostavite tako 12 sati, a potom zagrevajte na slaboj vatri. Kada proključa, kuvajte još 5 minuta. Kada se malo ohladi dodajte kašičicu meda. Ujutro na prazan stomak popijte jednu šoljicu, a ostatak u toku dana pijte lagano u gutljajima.

o caju od maslacka

Čaj od divljeg kestena

10 grama jezgara divljeg kestena dobro istucajte u avanu, skoro do praha. Prelijte jednom litrom vode, zagrevajte na tihoj vatri, a kada proključa kuvajte još 5 minuta. Procedite i pijte 3 puta dnevno, po jednu šoljicu. Takođe, možete posebno da skuvate čaj od kamilice, majčine dušice ili šipka pa da ga pomešate sa ovim čajem i pijete u istoj količini. Kesten je bogat vitaminima i poboljšava cirkulaciju, posebno perifernu, a osim toga koristi se za lečenje proširenih vena i hemoroida.

Čaj od kukuruzne svile

Kašiku osušene kukuruzne svile prelijte sa 3 dl vrele vode, a zatim kuvajte 3 minuta. Poklopite i ostavite da se malo ohladi. Pijte 3 puta dnevno, po šolju, obavezno nezaslađenog.