You are here: Home » Zdravlje » Čajevi za imunitet

Čajevi za imunitet

Vaš imunološki sistem sadrži različita antitela i druge mikroorganizme čiji je glavni cilj odbrana organizma od spoljašnjih napada.

Kada smo prehlađeni ili imamo grip, glavna stvar koja nas održava u životu je ova linija odbrane koja sve bakterije, infekcije i mikroorganizme drži podalje od nas.

Nažalost, naš imunološki sistem nije dovoljno jak da se bori protiv svih vrsta bolesti, tako da moramo da ga ojačamo uzimanjem ili uzimanjem lekova ili prirodnim putem. Ukoliko se odlučite za prirodnu i ujedno zdraviju varijantu, mi vam u ovom tekstu donosimo informacije o tome kako vam čajevi mogu poslužiti da pomoću njih ojačate imuni sistem, a zatim i koje vrste čajeva su najbolje za to.

Kako deluju čajevi na imunološki sistem?

Čaj za imunološki sistem mora da sadrži dovoljno aktivnih supstanci da bi mogao da se bori protiv raznih bolesti. Pre svega, treba da sadrži minerale, mangan, magnezijum, gvožđe, esencijalna ulja, kiseline, tanine, nutrijente i enzime.

Ovi čajevi se mogu koristiti za lečenje u kratkom vremenskom periodu (1-2 nedelje), da biste ojačali organizam i nikako ne smete preterivati sa njima.

Koji su najbolji čajevi za jačanje imuniteta?

Čaj za jačanje imunološkog sistema mora da ima visok sadržaj aktivnih supstanci i mora da bude efikasan. Ako ne znate koji čaj da odaberete, neka vam sledeći spisak posluži kao vodič.

Čaj od belog luka – može se naći skoro svuda na planeti i ima široku primenu, od kuhinje do farmacije. Takođe je sjajan lek za dijareju. Ovaj čaj za jačanje imunološkog sistema ima prilično neprijatan ukus i miris, pa zato slobodno dodajte med, limun, đumbir ili mentu kako biste mu poboljšali ova svojstva.

caj od belog luka za imunitet

Zeleni čaj – najverovatnije najvažnija vrsta čaja na svetu. Zeleni čaj sadrži sve sastojke koji su potrebni za vođenje zdravog života i koji pružaju mnogobrojne benefite. Međutim, nemojte ga konzumirati ako patite od menstrualnih bolova ili bolova u menopauzi da ne biste iritirali stomak ili matericu.

Mate čaj – Ovaj južnoamerički čaj ima niz zdravstvenih koristi i naučno udruženje ga je nazvalo “novim zelenim čajem”. Pijte ga iz tradicionalne bombilje (španski bombilla) ili iz standardne čaše, ali morate znati koji su rizici konzumiranja ovog čaja i najbolje je da ga konzumirate uz lekarski nadzor.

Čaj od ženšena – Ovaj izvrsni kineski čaj se koristi kao glavni sastojak azijske kuhinje, ali i kao adjuvant u slučajevima mučnine, povraćanja i autoimunih bolesti. Međutim, pazite da koristite odgovarajuću količinu bilja kada pripremate ovaj napitak da ne biste razvili intoleranciju na kiselu hranu i pića!

Kontraindikacije čaja za imunološki sistem

Kada se uzimaju u preporučenim dozama, ovi čajevi su generalno bezbedni za upotrebu. Međutim, konzumiranje većih doza može da izazove zatvor, stomačne probleme, pa čak i smrt. Posavetujte se sa lekarom pre nego što započnete lečenje bilo kakvim biljem i raspitajte se o rizicima upotrebe.

Nemojte konzumirati čaj za jačanje imunološkog sistema ako ste trudni, dojite, pijete antikoagulanse (lekove koji razređuju krv) ili se spremate za operaciju. Deca treba da izbegavaju ove čajeve jer ne postoji naučna studija koja pokazuje koliko su bezbedni za njih.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja, uvek se obratite svom lekaru. Ako on proceni da konzumiranje čaja neće imati nikakve štetne efekte po vas, slobodno odaberite onaj koji vam se najviše sviđa i uživajte u njegovim benefitima za zdravlje!