You are here: Home » Zdravlje » Kako ukloniti fleke i ožiljke sa lica od bubuljica

Kako ukloniti fleke i ožiljke sa lica od bubuljica

Ožiljci i fleke od akni su neretka pojava na licu mladih ljudi, a naročito smetaju devojkama. Ožiljci nastaju jer se koža  ošteti nakon postojanja bubuljice ili akne na određenom mestu. Nekada su oni jedva primetni, ali ponekada su izraženi i veliki. Za njihovo uklanjanje postoje različiti načini i metode. Nažalost, potpuno eliminisanje ožiljaka skoro da nije moguće (ne verujte reklamama!), ali oni se svakako mogu umanjiti. Eliminisanje fleka je nešto lakše, ali imajte u vidu da koža sve pamti i da, recimo prilikom izlaganja kože suncu, može da se povrati prethodno stanje.

Takođe, postoje i različiti tipovi kože, pa su rezultati uspešni ili manje uspešni i u zavisnosti od toga. Na raspolaganju su vam razne dermatološke metode poput pilinga za lice, laserskog uklanjanja i mikroabrazije, ali je prvo možda najbolje probati sa prirodnim metodama.  Na prvom mestu to je ishrana bogata cinkom, vitaminom A i omega-3 masnim kiselinama. Slede recepti koji su mladim ljudima davali rezultate u borbi sa flekama i ožiljcima. Imajte na umu da je, pre stavljanja bilo kog prirodnog leka, kožu potrebno dobro očistiti.

Kako ukloniti fleke i ožiljke od bubuljica

Najbolji prirodni načini za uklanjanje fleka i ožiljaka:

Sok od limuna. Limun je odličan u borbi sa flekama i ožiljcima, jer sadrži alfahidroksilnu kiselinu koja potpomaže uklanjanju mrtvih ćelija kože, a samim tim podstiče rast novih. Vitamin C, kojim je limun bogat, učestvuje u oporavljanju kože. Veoma malo limunogvog soka će potpomoći izbeljivanju fleka i ožiljaka. Ukoliko vam je koža jako osetljiva, kombinujte limun sa nekim od ulja korisnih za kožu (koja su ulja korisna za fleke i ožiljke možete pročitati u nastavku teksta.) Kada limunov sok, ili mešavinu limuna i ulja, nanesete na ožiljak, držite ga 10 minuta na licu. Nakon toga isperite lice mlakom vodom i ponavljajte postupak više dana zaredom. Nemojte nikako izlaziti na sunce istog momenta nakon tretmana.

Kokosovo ulje. Kokosovo ulje sadrži vitamin E koji ubrzava formiranje novog epitela kože, kao i laurinsku i dekansku kiselinu koje stimulišu razvoj kolagena. Najbolje je da malo kokosovog ulja zagrejete dok se ne otopi, a zatim ga rukama utrljate na kožu. Utrljavajte ulje uz blagu masažu 5-10 minuta. Nakon toga, ulje bi trebalo da stoji minimum 1 sat na koži, kako bi ga koža upila. Postupak ponovite više dana zaredom.

Ulje vitamina E. Vitamin E se može kupiti u uljanom stanju u svakoj apoteci. Ima izrazito hidratantno dejstvo. Namažite ulje ga na ožiljak ili fleku i nežno masirajte 10 minuta. Neka koža upije ulje. S obzirom na to da su neki ljudi alergični na ovo ulje, potrebno je prvo na ruci testirati kožu. Ukoliko nema alergijske reakcije, slobodni ste da počnete sa tretmanom.

Maslinovo ulje. Ovo ulje je bogato vitaminom E i ima hidratantno dejstvo. Za kožu koristite hladno ceđeno ulje (ekstradevičansko), a ne ono za prženje hrane. Zagrejte ga pre nanošenja na kožu. Toplo ulje umasiravajte u kožu 10-ak minuta, a zatim ostavite da ga  koža upije. Postupak ponavljajte minimum 10 dana.

Ananas. Iseckajte ananas i utrljavajte ga u kožu lica. Ananas sadrži voćne kiseline koje pospešuju rast  novih ćelija kože.

Gel od aloje. Alojin gel je prirodni ovlaživač kože i podstiče razvoj njenog epitelnog dela, a ima i antibakterijska svojstva. Koristite prirodan aloja gel, a ne gel u sastavu kozmetičkih preparata. Gel nanesite na ožiljak i masirajte kružnim pokretima. Nakon toga, ostavite gel da odstoji pola sata na koži. Postupak ponavljajte 2-3 puta u toku dana. Budite uporni. Nemojte nikako nanositi gel na ranjavu kožu.

Med. Med sastojak je hidratantnog dejstva. Nanesite vrlo malo meda na fleku ili ožiljak i pričvrstite ga flasterom. Ujutru ga isperite. Piling za lice sa medom se pravi tako što mu se doda kristal šećer.

Jabukovo sirće. Jabukovo sirće uklanja mrtve ćelije kože i podstiče uravnoteženu ph vrednost. Obavezno ga pomešajte sa vodom, pre nego što ga nanesete na lice.

Sok od krompira. Izrendani krompir pomešajte sa limunovim sokom i kašikom meda, pa ga nanesite na lice. Postupak ponavljajte svaki dan.

Ulje od ruže i ulje od čajevca. Ova dva ulja je najbolje mešati sa drugim uljima (recimo maslinovim) jer su prejaka, ali u razblaženoj varijanti izuzetno pogoduju koži.

Napomena: Koža pamti! Ukoliko ublažite fleke i ožiljke, ne izazivajte njihovo ponovno izbijanje na površinu. Ne izlažite kožu suncu ukoliko niste zaštićeni visokim UV faktorom. Kupujte čak i dnevne kreme sa UV faktorom.

Metode plastične hirurgije za uklanjanje ožiljaka

Pored prirodnih metoda, postoje i vrlo efikasne metode za uklanjanje ožiljaka iz oblasti plastične hirurgije. Ukoliko se odlučite za tako nešto, najbitnije je da odaberete stručnog i poznatog hirurga.