You are here: Home » Zdravlje » Zadržavanje vode u organizmu – lek je u čaju

Zadržavanje vode u organizmu – lek je u čaju

Zadržavanje vode ili edem se najčešće javlja u rukama i nogama zbog gravitacije. Uopšteno govoreći, zadržavanje vode uvećava organe i smanjuje njihovu funkciju.

Oticanje može zahvatiti celo telo ili neki njegov deo (pluća, bubrege, ruke i noge) i trajati danima ili najviše mesec dana, dakle, relativno kratak vremenski period.

Ovo oboljenje se javlja usled gripa, prehlade, ili zbog preteranog izlaganja niskim temperaturama.

Kako deluju čajevi protiv zadržavanja vode?

Glavni cilj ovog čaja je da eliminiše višak vode iz pogođenih delova tela. U proteklim godinama tradicionalna medicina je razvila veoma efikasne kombinacije lekova, ali poklonici alternativne medicine smatraju da biljni tretmani zaista deluju i da nema potrebe dodatno opterećivati jetru.

Koji čajevi su dobri protiv zadržavanja vode?

Pri odabiru čaja protiv zadržavanja vode morate imati na umu da je ovaj čaj veoma efikasan (jer sadrži veliku količinu aktivnih supstanci) i bezbedan (oboljenje kao što je zadržavanje vode zahteva malo duže lečenje, pa ne treba ništa da vam ga koči). Ako ne znate koju vrstu da odaberete, sledeći spisak vam može biti koristan vodič:

Zeleni čaj – sadrži odgovarajuću količinu aktivnih sastojaka, koji mogu ukloniti svu vodu iz tela i smiriti pogođene delove. Nemojte uzimati više od dve šoljice dnevno i nemojte ga uopšte uzimati ako imate tegobe vezane za menstruaciju ili menopauzu kako biste izbegli pojavu stomačnih tegoba.

benefiti zelenog caja

Čaj od koprive – ovaj čaj je prirodni diuretik i purgativ koji ima široku primenu u ublažavanju problema sa prostatom. Međutim, nije najbezbedniji za upotrebu, pa bi bilo najbolje da se posavtujete sa lekarom pre nego što počnete da ga konzumirate.

Čaj od maslačka – pravi se od korena maslačka i vrlo je dobro poznat po svojim lekovitim svojstvima. Uspešno leči zatvor i urinarne infekcije. Čaj od maslačka će vam pomoći da se oslobodite suvišne vode i unapredite opšte zdravlje.

Čaj od mente – ovo je jedan od najbezbednijih čajeva protiv zadržavanja vode. Takođe ga možete koristiti za lečenje respiratornih tegoba i problema sa varenjem, kao što su kašalj, grip, prehlada, pleuritis, plućni edem, nervozan želudac i gastritis. Ako ste odlučili da prestanete sa konzumiranjem kafe, čaj od mente je odlična alternativa!

Kontraindikacije čajeva protiv zadržavanja vode

Kada se pravilno koriste, ovi čajevi su obično bezbedni. Međutim, ne preterujte u broju šoljica dnevno kako biste izbegli pojavu tegoba digestivnog trakta, kao što je dijareja (neki listovi ovih čajeva imaju moćno diuretičko svojstvo), čir na želucu, kontrakcije materice ili povraćanje.

Ako konzumirate neki od ovih čajeva neko vreme i primetite neke neobične reakcije, zatražite lekarsku pomoć što je pre moguće!

Nemojte piti čaj protiv zadržavanja vode ako ste trudni, dojite, ako pijete antikoagulanse (lekove za razređivanje krvi) ili ako se pripremate za operaciju. Zbog svog purgativnog svojstva, neki od ovih čajeva mogu izazvati pobačaj.

Ako vam je lekar dozvolio da koristite ove čajeve, odaberite onaj koji vam najviše odgovara i uživajte u njegovim izvrsnim benefitima!