You are here: Home » Blog » Najbolji čajevi za visok krvni pritisak

Najbolji čajevi za visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak, nastaje uglavnom kao posledica prisustva visokog nivoa holesterola u organizmu, kao posledica oštećenja zdravlja i funkcije krvnih sudova, ali i kao genetski nasledan zdravstveni problem ili posledica stalne izloženosti brigama, stresu i problemima.

Bez obzira na poreklo i uzrok njegovog nastanka, visok krvni pritisak, nije nimalo bezazlen zdravstveni problem i ukoliko se ne sanira na vreme i redovno, može izazvati i fatalne posledice, među kojima je svakako najfatalnija smrt.

Zato, protiv visokog krvnog pritiska, treba se boriti na sve načine, a mi ćemo vam u nastavku teksta otkriti kako da to uradite uz pomoć čajeva.

Koji čajevi deluju protiv visokog krvnog pritiska?

Čaj od gloga:

Čaj od gloga predstavlja pravi spas za osobe koje imaju problem sa visokim krvnim pritiskom. Ovaj čaj, priprema se tako što se kafena kašičica čaja prelije sa oko dvesta mililitara ključale vode, ostavi se da poklopljenoj posudi odstoji oko desetak minuta, a zatim se procedi i pije. Čaj od gloga se koristi tri puta dnevno, a dostupan je u svim prodavnicama zdrave hrane ili bolje snabdevenim marketima.

Čaj od lavande:

Čaj od lavande takođe pozitivno deluje pri otklanjanju visokog pritiska. Ovaj čaj, priprema se i koristi identično kao i čaj od gloga.

Čaj od valerijane:

Čaj od valerijane, predstavlja još jednu vrstu čaja koja vam može pomoći u borbi protiv visokog pritiska. Ovaj čaj, posebno je efikasan kada se primenjuje kod pritiska koji je izazvan psihološkim faktorima, odnosno uznemirenošću, nervozom ili izloženošću problemima.

Zeleni čaj:

Obzirom da zeleni čaj rastvara masnoće u organizmu, koje su jedan od glavnih uzročnika pojave visokog krvnog pritiska, ovaj čaj je jako efikasan kao sredstvo za snižavanje pritiska. Priprema se na uobičajen način, atreba ga koristiti u količini do tri šolje dnevno.

cajevi za visok pritisak

Čaj od lista masline:

Listovi masline, sadrže biljne elemente koji pozitivno utiču na funkciju krvnih sudova i srca i koji snižavaju krvni pritisak.

Zato, nekoliko listova masline, treba preliti sa dvesta do dvesta pedeset mililitara vode, poklopiti, procediti nakon desetak minuta i piti u vidu čaja u cilju rešavanja problema sa visokim krvnim pritiskom.

Čaj od origana:

Iako se uglavnom koristi kao začinska biljka, odnosno kao začin, origano može poslužiti i kao odlično sredstvo protiv visokog krvnog pritiska i to ukoliko se koristi u obliku čaja.

U dvesta mililitara vode, treba sipati jednu ravnu kafenu kašičicu origana. To treba promešavi, poklopiti, ostaviti da odstoji desetak minuta, a zatim popiti. Ovako pripremljen čaj, ne bi trbalo piti češće od dva puta dnevno i to u razmacima od najmanje šest sati.

Čaj od koprive:

Iako korovska, kopriva je izuzetno zdrava biljka. Čaj od koprive, koristi se kao prirodno sredstvo za snižavanje pritiska.

Oko dvadeset svežih i opranih mladih listova koprive ili dve supene kašike osušenog čaja od koprive, treba preliti sa letar ključale vode. to treba ostaviti da u poklopljuenoj posudi odstoji oko dvadeset minuta, a zatim procediti i popiti u toku dana.