You are here: Home » Zdravlje » Šta je lupus bolest i kako se leči

Šta je lupus bolest i kako se leči

Sistemski eritemski lupus (lat. Lupus Erythematodes) je bolest vezivnog tkiva, koja zahvata bubrege, zglobove, krv, kožu, ali i nervni sistem.

Reč je o autoimunom oboljenju koje nastaje kada antitela u organizmu greškom napadaju zdrava tkiva i organe.

Nešto više o uzrocima, simptomima i načinu lečenja ove bolesti možete videti u nastavku.

Uzroci ove bolesti

Smatra se da lupus nastaje usled raznih unutrašnjih i spoljašnjih faktora, mada tačan uzrok još uvek nije poznat. U pitanju mogu biti hormonski poremećaji, virusne i bakterijske infekcije i nasledni faktori.

sta je lupus bolest i kako se leči

Mogući uzroci ovog oboljenja su i preterano izlaganje suncu, kao i upotreba određenih lekova. Lupus se može javiti u ranom detinjstvu, ali ipak najčešće se javlja između 15. i 45. godine života. Od ove bolesti u većini slučajeva obolevaju žene.

Simptomi

Na početku ove bolesti simptomi su jedva primetni i nedefinisani. To su obično bolovi u zglobovima i mišićima, malaksalost, mučnina, povraćanje, nadimanje stomaka, glavobolja, oticanje limfnih žlezda i povišena telesna temperatura. Bol, oticanja i crvenilo na šakama i stopalima mogu trajati i po više meseci ili godina, a javlja se i crvenilo u obliku leptira na nosu i na jagodicama. Usled izloženosti suncu mogu se javiti i plikovi i potkožni čvorići, koji kasnije za sobom ostavljaju udubljenja na koži.

Jedan od prvih simptoma ove bolesti je takođe opadanje kose, a dolazi i do bola u grudima. Taj bol u grudima ukazuje na to da je i srčani mišić zahvaćen ovom bolešću. Često dolazi i do visokog krvnog pritiska i do venske tromboze. Kasnije se javlja i bol pri disanju, a može doći do upale pluća ili plućne maramice. Usled ove bolesti dolazi i do čira na želucu, uvećanja jetre, a česta je i pojava krvi u mokraći.

Lečenje

Što se lečenja tiče, još uvek nije otkriven neki univerzalan lek, a terapija se svodi na ublažavanje bolova i upala. Ako se pridržavate propisane terapije sprečićete nastanak daljih komplikacija. Na samom početku bolesti moraćete da koristite velike doze lekova, a jedan od prvih koraka u lečenju jeste svakako promena načina ishrane. Pravilna i zdrava ishrana je od ključne važnosti, pa se preporučuje da izbegavate namirnice životinjskog porekla, kao što su meso, mlečni proizvodi i jaja.

Takođe, morate ograničiti unos soli i šećera i izbaciti iz ishrane suhomesnate proizvode i ostale industrijske prerađevine koje su prepune trans masti. Preporučuje se i konzumiranje morske ribe koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, kao i sokova od sveže ceđenog voća i povrća. Osim pravilne ishrane, važno je da tokom terapije izbegavate izlaganje suncu i da se dovoljno odmarate. Postoje i neki prirodni preparati koje sami možete napraviti, a koji mogu biti od velike pomoći za ublažavanje neprijatnih simptoma i za sprečavanje daljih komplikacija.

Lek za bolove u zglobovima. Kako biste umanjili bolove u zglobovima, koji su čest pratilac sistemskog lupusa, pomešajte jednake količine jabukovog sirćeta, brašna, meda i šljivovice. Od ovih sastojaka zamesite testo i razvijte ga u vidu pogače. To testo prislonite na zglobove koji vas bole, pa obmotajte celofanom, a zatim zavojem. Najbolje je da ovu oblogu stavljate uveče pre spavanja, a ujutru je skinite i isperite bolno mesto mlakom vodom. Ova terapija traje 5 dana, nakon čega ćete osetiti veliko olakšanje.

Lek za otežano mokrenje. Pomešajte po 2 kašike korena ili lista peršuna, korena celera, korena šargarepe i korena ili lista mirođije. Tu čajnu mešavinu prelijte jednim litrom ključale vode i poklopite posudu. Pustite da odstoji oko sat vremena, a zatim procedite čaj i pijte ga u toku dana. Ova terapija traje 10 dana.

Lek za podizanje imuniteta. Pošto lupus dovodi do opadanja broja belih krvnih zrnaca i do pada imuniteta, potrebno je raditi na jačanju imuniteta. U tu svrhu vam preporučujemo da uzmete 3 kašike cveta kamilice i da prelijte sa 7 dl vrele vode. Pustite da odstoji oko sat i po vremena, a zatim procedite i zasladite medom po želji. Potrebno je piti po jednu šolju ovog čaja tri puta dnevno pre obroka.

Ovo su neki od načina kako možete da ublažite tegobe koje prate sistemski lupus, pošto univerzalnog leka nema. Do skora se smatralo da je lupus smrtonosna bolest, ali danas je izlečenje ipak moguće ukoliko još uvek nisu zahvaćeni vitalni organi, kao što su srce, pluća, bubrezi i centralni nervni sistem. Nekada može doći i do spontanog povlačenja bolesti, ukoliko se otkrije u ranoj fazi, ali i tada treba nastaviti sa terapijom jer se lupus može ponovo vratiti.